Europarlamentarii hunedoreni, prinşi în mijlocul măsurilor antitero din Bruxelles
Măsurile de securitate luate de autorităţile belgiene, care au instituit nivel de alertă maximă în Bruxelles, după producerea atentatelor teroriste de la Paris, au avut ecou până în ţară.
Reţelele de socializare sunt pline de fotografii cu vehicule blindate care circulă pe străzile capitalei europene, câteva dintre acestea fiind postate de europarlamentarul hunedorean Siegfried Mureşan, aflat în miezul evenimentelor. Un alt martor al atmosferei din capitalele europene este europarlamentarul Iuliu Winkler, care ne-a transmis câteva opinii vizavi de acţiunile de securitate de la Bruxelles şi din alte oraşe europene.
Controale la intrare în locuri aglomerate
„În această săptămână, Parlamentul european va activa la Strasbourg, unde de asemenea au fost luate măsuri suplimentare de securitate la accesul în sediul instituţiei, dar şi în locurile aglomerate din oraş. De la colegi, ştiu că la Bruxelles este o situaţie mai puţin obişnuită, fiind luate măsuri conform prevederilor legale care definesc starea de alertă maximă de nivel patru în statul belgian. Situaţia de la Bruxelles este rezultatul unui proces de lungă durată, care a dus la crearea unor enclave de populaţie musulmană la Mollenbeck, unde de 10 ani de zile poliţia nu poate interveni. Oamenii nu sunt timoraţi, oraşul nu este sub asediu, statul acţionează în mod normal, trebuie de dat un răspuns terorismului. Se organizează controale şi eu am fost controlat la intrare într-un supermarket. Mi s-a cerut să mă legitimez şi să mă deschei la haină, fapt care nu m-a deranjat. Se pot întreprinde controale în locuinţe, fără mandat de percheziţie. Acţiunile de aici sunt pentru securitatea oamenilor, nu este vorba despre nici o stare de război. La graniţa dintre Germania şi Franţa s-au făcut controale, dar sper că aceste lucruri sunt temporare, care nu trebuie să afecteze principiile spaţiului Schengen, de liberă circulaţie. În momentul în care s-ar introduce permanent aceste controale va fi sfârşitul spaţiului Schengen, nu vom mai avea UE”, a explicat Iuliu Winkler.
Obiectivele turistice, păzite de soldaţi
Colegul său, europarlamentarul Siegfried Mureşan, susţine că prezenţa armatei în cele mai aglomerate locuri ale capitalei europene este de natură să redea încrederea oamenilor şi nicidecum pentru a-i pune în gardă. Totuşi, prezenţa militară în cele mai populate locuri se simte, deşi oamenii încearcă să-şi continue activităţile zilnice. „Prezenţa militară se simte, a fost suplimentată paza instituţiilor, principalele obiective turistice sunt păzite de soldaţi. Cu toate acestea oamenii trebuie să încerce să-şi continue modul de viaţă, fiind în acelaşi timp foarte atenţi. Nivelul de alertă maximă a fost prelungit până în 30 noiembrie, au fost închise sălile de spectacole, metroul nu mai circulă, şcolile au fost închise, dar s-a anunţat că se deschid de astăzi, miecuri”, a precizat Siegfried Mureşan. Acesta a mai precizat că astăzi, în Parlamentul european va avea loc o dezbatere pe tema atentatelor de la Paris şi a măsurilor de securitate luate în capitalele europene.
Ziua Nationala a Romaniei este o sarbatoare a romanilor de pretutindeni. Ii doresc tarii noastre sa se bucure de prosperitate, cetatenii sa fie sanatosi, sa ne continuam cu incredere si rigurozitate drumul european. La Multi Ani Romania ! La Multi Ani Romani !