Europarlamentarul Iuliu Winkler subliniază: Planul de dezvoltare Transilvania 2020 stimuleazã dezvoltarea economiei locale
O economie locală puternică este condiţia prosperităţii pe pământul natal, susţine europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (foto).
Potrivit acestuia, Consiliul Economic al UDMR a adoptat, în 16 mai a.c., ediţia actualizată a Planului de dezvoltare „Transilvania 2020”, document care sintetizează viziunea Uniunii cu privire la direcţiile de dezvoltare şi modernizare a acestei regiuni în următorii şapte ani, în acord cu proiecţiile bugetare ale Cadrului Financiar Multianual al UE 2014-2020.
În acest document se regăsesc priorităţile de dezvoltare care pot asigura modernizarea întregii Transilvanii, fie că vorbim de Banat, de Ţinutul Secuiesc, de sudul Transilvaniei, de Partium sau Maramureş, şi pentru care sunt disponibile fonduri europene incluse în noul Cadru Financiar Multianual pentru perioada 2014-2020. În Parlamentul European am reuşit să determinăm alocări financiare mai mari spre domeniile care sunt importante pentru comunitatea noastră, pentru toţi ardelenii. Aici mă refer la majorarea plăţilor directe la hectar, unde bugetul aferent va creşte de la 5,7 miliarde de euro la 10,4 de miliarde, sau la Programul LEADER care va avea un buget aproape dublu. Vor fi însă multe alte domenii la care se pot depune proiecte, şi de a căror finanţare pot beneficia întreprinzătorii. În mediul rural, de exemplu, UE îi susţine nu numai pe fermieri, ci şi pe cei care pornesc o afacere care nu este din domeniul agriculturii, cum ar fi ateliere de producţie mobilier sau de reparaţii auto etc. Scopul acestor finanţări este ca şi localităţile rurale să beneficieze de servicii şi de unităţi de producţie, a explicat Iuliu Winkler.
Europarlamentarul hunedorean a mai spus că aceste finanţări nu pot fi obţinute fără pregătire şi multă muncă. Un lucru trebuie să fie însă clar, dacă întreprinzătorii, fermierii sau localităţile noastre nu vor accesa aceste fonduri, atunci sigur altcineva mai bine pregătit şi mai consecvent va fi beneficiar. Orice comunitate dacă e pregătită poate să construiască o economie locală puternică. Noi, europarlamentarii UDMR putem ajuta cu informaţie la pregătirea aplicaţiilor pentru finanţări europene, afirmă Winkler.
Planul de dezvoltare „Transilvania 2020” a fost adoptat încă de acum doi ani, în prezent acesta fiind reactualizat în funcţie de alocările financiare din cadrul bugetului european multianual. Acest plan îşi doreşte să contribuie la eficientizarea accesării fondurilor europene, în valoare de 43 de miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020. UDMR doreşte să deschidă, după 25 mai, o dezbatere în Guvern pe marginea acestui plan.