Evaluarea efectivelor de faună sălbatică alocată vânătorii

Sorina Popa

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Deva, Georgeta Barabaş (foto), a organizat, ieri, o conferinţă de presă pe tema efectivelor de carnivore care vor putea fi alocate vânătorii.
„În perioada martie-aprilie, agenţiile pentru protecţia mediului din ţară fac evaluarea efectivelor de faună sălbatică ce urmează să fie alocată vânătorii. Din acest motiv, pe site-ul APM Hunedoara se poate consulta calendarul acţiunii. Evaluăm efectivele de carnivore în vederea pregătirii cotelor/derogărilor de vânătoare pentru speciile de interes cinegetic/specii strict protejate şi le transmitem Ministerului Mediului. Activitatea este transparentă şi se face cu participarea tuturor factorilor interesaţi (APM, gestionari de fonduri cinegetice, ONG-uri). În acest sens, toate persoanele sau entităţile interesate pot consulta calendarul postat pe site-ul APM Hunedoara: http://apmhd.anpm.ro/Biodiversitate/Informa-ţii biodiversitate/Evaluări carnivore.
În judeţul nostru există 30 gestionari de fonduri de vânătoare care administrează cele 70 de fonduri cinegetice”, a declarat Georgeta Barabaş, directorul APM Deva.
Potrivit acesteia, în anul 2017, APM Hunedoara a emis 15 autorizaţii de mediu pentru cote de vânătoare pentru specii de interes cinegetic şi trei autorizaţii de mediu pentru derogări la specii strict protejate pentru: castor – derogare în scop ştiinţific, capturare-relocare lilieci, urs-pagube pe fondul cinegetic.
Evaluarea efectivelor de carnivore în vederea pregătirii cotelor/derogărilor de vânătoare pentru speciile de interes cinegetic/specii strict protejate este o activitate controversată. „În acest an, atât asociaţiile de vânătoare, cât şi ONG-urile cu preocupări în domeniul biodiversităţii contestă felul în care s-a făcut evaluarea, unii că s-au propus cote prea mici, ceilalţi că sunt cote prea mari. Din acest motiv, ca să fie o transparenţă totală, invităm pe oricine este interesat să participe la evaluarea respectivă”, a adăugat Georgeta Barabaş.
Speciile de interes cinegetic pentru care vor fi alocate cote de vânătoare sunt: mistreţ, iepure, vulpe, căprior, fazan, cerb. Speciile strict protejate pentru care se acordă derogări sunt: urs, lup, râs, pisică sălbatică.
În anul 2017, reprezentanţii APM Hunedoara au participat la 36 de Comisii pentru constatarea şi evaluarea pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic la culturi agricole, silvice sau animalelor domestice, convocate de UAT-uri, ca urmare a reclamaţiilor depuse de cetăţeni.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Dna Barabas.Sunteti calificată și de valoare.Aruncati va rog o privire și la inimaginabila poluare a Hunedoarei.Generata de mital,atat a aerului cat si fonică.
    La resita aceste probleme au fost rezolvate cu ani în urmă!

  • Smogul de pe Valea Muresului nu atrage atentia ? Dar cel din Hunedoara (de vineri dupa amiaza , sambata si dumineca ) ?

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago