La sfârşitul săptămânii trecute, timp de două zile a avut loc la Ghelari, „capitala” Ţinutului Pădurenilor, Panorama Blues Festival, eveniment ajuns la a V-a ediţie.
Festivalul, care a strâns în frumoasa zonă montană de la Pensiunea Panorama, câteva sute de oameni, în general persoane de vârstă medie, dar şi tineri, iubitori ai muzicii ritm&blues, a fost considerată de cei prezenţi una dintre cele mai reuşite ediţii de până acum, atât din punct de vedere al trupelor şi soliştilor care au urcat pe scenă în cele doua zile, cât şi al organizării. Asta datorită lui Sergiu Tenţ (foto mic), directorul festivalului – eveniment artistic de ţinută, care cu certitudine va dăinui mulţi ani de aici înainte – dar şi celor două gazde, cunoscuţii Mike Godoroja şi criticului muzical Florian Lungu.
Vineri, evenimentul a debutat cu micuţii de la Shine Dance din Hunedoara, care au încântat spectatorii cu o suită de dansuri de societate. Apoi pe scenă au urcat Ana Maria şi Cloud No.9 Band, care sub genericul Beth Hart Tribute, au dedicat concertul lor cunoscutei interprete de ritm&blues. Seara a continuat cu trupa Dusty Ride, ea fiind încheiată de George Baicea Band, în aplauzele oaspeţilor care s-au bucurat şi relaxat într-o seară frumoasă de vară cu muzică de calitate.
Mike Godoroja şi Blue Spirit, cu Diavolul şi Robert Johnson
Sâmbătă, spectacolul a început cu un show muzical susţinut în memoria lui Corneliu Stroe, de către fiica sa, Roxana, chitaristă, împreună cu trupa ei şi solista Foxy Lady. Concertul a continuat pe scenă urcând şi încântând publicul duoul format din trompetistul Liviu Mărculescu şi Elena Gatcin, la pian şi voce. Apoi pe scenă a urcat Marcian Petrescu, considerat cel mai bun muzicuţist de blues din România. Şi iată că a venit şi momentul mult aşteptat, show-ul susţinut în încheierea festivalului de Mike Godoroja şi Blue Spirit.
Trebuie să precizăm că la această ediţie a Panorama Blues Festival, Mike Godoroja, împreună cu trupa Blue Spirit, au pregătit si susţinut un moment special, de fapt un medalion muzical numit „Diavolul şi Robert Johnson”, aducând în faţa publicului povestea creatorului de blues Robert Johnson, înscris în panteonul Rock and Roll Hall of Fame în categoria „Influenţe timpurii” şi clasificat de revista Rolling Stones pe locul cinci în topul celor mai importanti chitarişti ai tuturor timpurilor. În jurul artistului care a trăit doar 27 de ani, s-a creat un mit care spune că Johnson şi-ar fi vândut sufletul diavolului pentru a primi talentul de a cânta loa chitară blues. Momentele din acest spectacol au fost excepţionale şi emoţionante, totul fiind foarte bine pus la punct.
De fapt, putem spune că oamenii care au urcat sus muntele până la Pensiunea Panorama, s-au bucurat de un weekend de poveste. Ei s-au relaxat şi s-au încărcat cu energie pozitivă, aplaudând şi trăind la maximum momentele de neuitat realizate pe scena festivalului de pleiada de artişti care au cântat în cele două zile. Ei au avut ocazia să cunoască o parte din Ţinutul Pădurenilor, un loc minunat, cu privelişti scoase din poveşti, să respire aer curat, de munte. Şi toate acestea datorită Panorama Blues Festival.
Pentru a oferi participanilor la evenimentul muzical amintit şi alte posibilităţi de destindere, în sala de mese al Pensiunii Panorama au fost expuse mai multe caricaturi ale artistului hunedorean Liviu Stănilă, lucrări ale pictoriţei Silvia Stămătescu şi o miniexpoziţie cu bijuterii şi sandale handmade, realizate de artista Denisa Tămăslăcaru.
Pentru salvarea bisericii-monument din Alun
În acest an, la Panorama Blues Festival, a avut loc şi o acţiune de strângere de fonduri destinate unei biserici de lemn din zonă. Asta pentru că, potrivit lui Sergiu Tenţ, iniţiatorul, organizatorul şi chiar, în mare parte, susţinătorul financiar al evenimentului de la Ghelari, Panorama Blues Festival nu este doar un spectacol muzical, aici se promovează şi Ţinutul Pădurenilor şi, începând cu această ediţie, se organizează şi acţiuni menite a slava de la pieire monumente istorice din această zonă, dar şi din judeţ. Astfel, Asociaţia SalvaSat, a cărei fondator şi manager este artista Denisa Tămăslăcaru, a organizat în cadrul festivalului o acţiune de strîngere de fonduri pentru a salva biserica de lemn din satul pădurănesc Alun, o biserică-monument istoric de secol XVII, care riscă să dispară de sub privirile noastre, din cauză că acoperişul este pe punctul de a se dărâma, acesta fiind ţinut în picioare doar de câteva lemne şi nişte folii de plastic puse peste el. De altfel, Segiu Tenţ şi Denisa Tămăslăcaru au urcat pe scena festivalului, arâtând situaţia bisricii amintite şi a satului Alun, patronul Pensiunii Panorama fiind primul care a donat o sumă de bani pentru repararea acoperişului bisericii. Dar, mai multe informaţii despre acest subiect vom publica într-un articol viitor.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
atentie mare la felul cum incercati sa salvati acest momunument istoric!
sa nu auda Preasfintia Sa Gurie si sa ia decizia de a o muta intr-o alta parohie precum a facut cu biserica din Salciva - in cazul acesta la Calarasi - invocand faptul ca, fiind restaurata intr-o comunitate mai mare, e mult mai bine pusa in valoare.
si vorbind de biserica din Salciva: a fost unul dintre cele mai ample lăcașuri de cult ridicate în lemn din regiune și din Transilvania si, in vremurile bune era acoperita cu sindrila de stejar ... si uite ca tot a plecat...
si ganditi-va, a fost cumparata si adusa cu pluta pe Mures de oamenii locului... cat efort fizic si financiar a costat lucrul asta in vremurile respective.
Panorama Blues Festival este în graiul neapș pădurenesc. Păsurenii trebuie să fie mândri că li se continuă tradițiile prin blues, cântat în pădurenime din timpul lui Iancu de Hunedoara.