Comunitate

Eveniment dedicat Centenarului, la Rapoltu Mare

Magdalena Şerban

Sub genericul “România 100”, la Rapoltu Mare a avut loc o acţiune tematică, de sărbătoarea Sfintei Maria, fiind dezvelită o placă omagială închinată Centenarului Marii Uniri şi contribuţiei Bisericii Române Unite cu Roma la înfăptuirea actului istoric.

S-au reaşezat drepturile minorităţilor etnice
Manifestările s-au desfăşurat la Biserica Greco-Catolică din Rapoltu Mare, sub tutela Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), a Asociaţiei Judeţene a Răniţilor Revoluţiei şi Urmaşilor Eroilor Martiri Hunedoara –Deva şi a Societăţii de Istorie şi Retrologie Agrară – filiala Hunedoara. Organizatori au fost Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică, Episcopia de Lugoj, Protopopiatul Orăştie şi Parohia Rapoltu Mare. Pe lângă localnici, la eveniment au luat parte diverşi invitaţi, printre care primarul din Rapoltu Mare, Octavian Roman, edilul-şef al oraşului Geoagiu, Vasile Cărăguţ, delegaţii de ruteni din judeţele Arad şi Suceava, Protopopul Ceciliu Micu, Protopopul Silviu Bindea, dar şi Alexandru Mezei, artistul care a realizat placa comemorativă. Din programul zilei au făcut parte Sfânta Liturghie, audierea înregistrării cu prezentarea Rezoluţiei Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia, dezvelirea şi sfinţirea plăcii omagiale dedicate Centenarului, prezentarea revistei “Marea Unire 1918-2018, sărbătorim împreună” şi a broşurii documentare Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică Rapoltu Mare (autori prof. dr. Gheorghe Firczak si prof. dr. Liviu Lazăr).
„Dumnezeu ne-a lăsat puterea să alegem. Rutenii au ales calea unirii cu Biserica Romei şi astfel au reuşit să supravieţuiască peste veacuri, să nu fie asimilaţi de polonezi, de lituanieni sau de ruşi. Modelul pe care l-au lansat atunci a fost urmat de români, 100 de ani mai târziu, adică la 1.700, şi iată că astăzi avem ocazia de a dezveli această placă închinată celui care a fost Episcopul românilor din Transilvania, Atanasie Anghel, în perioada 1698-1713 şi îşi are originile în satul Bobâlna. Este de datoria noastră în anul Centenarului să aducem la lumină adevărul, arătând tuturor care a fost istoria până la 1918 şi apoi mai târziu. Din păcate, perioada comunistă a avut efecte dureroase, chiar tragice asupra entităţii naţionale. Dacă românii au reuşit ca prin biserica-soră să-şi păstreze identitatea, rutenii s-au pierdut în epoca neagră a comunismului, iar în 1989, în momentul Revoluţiei din decembrie, să nu se mai ştie nimic despre ei. Iată că revenirea la democraţie a României ne-a permis să putem să arătăm care sunt rădăcinile rutenilor şi cum sunt înfrăţiţi astăzi prin biserica Greco-Catolică cu românii din Transilvania. (..) Mulţumim statului român, care prin instituţiile sale sprijină Uniunea Culturală a Rutenilor din România şi implicit acţiunea de faţă. Practic, constituie punerea în aplicare a punctului trei din Rezoluţia de la Alba-Iulia. La mulţi ani, ruteni! La mulţi ani, România! Împreună sărbătorim Centenarul”, a spus, în alocuţiunea sa, deputatul Iulius Firczak, preşedintele U.C.R.R. şi preşedinte fondator al Clubului Rotary Deva Castrum.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago