Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au făcut comerț. Dacă în trecut trocurile și schimburile de produse erau printre cele mai populare metode de supraviețuire, în prezent lucrurile stau cu totul diferit. Unde mai punem că a existat chiar o perioadă în care oamenii erau plătiți în sare? Acest obicei a avut loc în rândul soldaților romani, care alegeau să primească sare pe care o schimbau mai apoi cu alte bunuri. Un lucru interesant de notat este și că etimologia cuvântului „salariu” vine de la latinescul „salarium” care înseamnă „plată în sare” în traducere liberă. Ei bine, lucrurile nu mai stau deloc așa în prezent, dar putem face o trecere în revistă a celor mai importante metode de plată de-a lungul timpului pentru a afla mai multe.
Plăți în numerar
Banii pe care îi cunoaștem în prezent nu au fost mereu așa. Spre exemplu, o atestare legată de apariția primilor bani a avut loc în urmă cu aproximativ 4,000 de ani, când poporul Mesopotamian a creat un „sekel”, aceasta fiind și prima metodă de plată cunoscută.
Cu toate acestea, modele de aur și argint erau deja existente încă din anii 650-600 î.Hr., moment în care acestea erau utilizate pentru plata armatelor.
În secolele următoare, diverse civilizații au introdus sisteme monetare complexe, inclusiv bancnote și bani de hârtie. În secolul al VII-lea, China a emis primele bancnote de hârtie. În Europa medievală, au apărut monedele de argint și aur emise de regi și nobili.
Cecul
O altă metodă de plată la fel de marcantă este cecul. Aceasta a apărut în Europa secolului XVI, fiind folosită pentru a face plăți în siguranță între comercianți și bancheri.
Inițial, se utilizau scrisori de schimb între comercianți pentru a confirma plățile. Ulterior, în Anglia s-au dezvoltat cecurile ca mijloc de plată garantată de bănci.
În secolul al XIX-lea, cu expansiunea comerțului și dezvoltarea rețelelor bancare, cecurile devin tot mai populare în întreaga lume. Ele au devenit un instrument vital în tranzacțiile comerciale și personale, facilitând schimburile de bani fără necesitatea transportului de numerar. Astfel, cecurile au devenit un instrument central în economia mondială modernă, îmbunătățind eficiența și securitatea tranzacțiilor financiare.
Primul card bancar
Primul card bancar modern a apărut în 1950 și a fost emis de către Diners’ Club, o companie americană. Acest card, inițial din carton, a fost creat pentru a permite titularilor să efectueze plăți în restaurante și hoteluri. Ulterior, în 1958, Bank of America a lansat cardul de credit BankAmericard (mai târziu devenit VISA), extinzând utilizarea cardurilor în întreaga lume.
Inițial, cardurile erau folosite de oamenii de afaceri și călători pentru a putea face achiziții fără a fi nevoiți să poarte sume mari de bani asupra lor. Așadar, putem spune că cecul a fost un predecesor al cardului bancar, însă avea la bază o tehnologie ceva mai simplă.
Plăți fără contact
În prezent, oamenii au la dispoziție multe metode de plată. În timp ce unii preferă să plătească în numerar, din ce în ce mai mulți oameni sunt de partea plăților fără contact. Ei au la dispoziție cardul, telefonul sau alte dispozitive care dispun de această tehnologie pentru a duce la bun sfârșit tranzacția.
Cu toate acestea, este important de reținut mediul în care au loc aceste tranzacții. De obicei, comercianții online și furnizorii de e-gaming, așa cum sunt cei dedicați jocului de poker, acceptă diverse metode de plată pentru a le oferi utilizatorilor o experiență cât mai convenabilă indiferent de preferințe. În plus, din moment ce au la dispoziție atâtea dispozitive pe care le pot folosi, au parte de o experiență la distanță, ce poate fi efectuată din orice locație.
Viitorul tranzacțiilor
Viitorul tranzacțiilor se conturează ca un peisaj digital tot mai interconectat și automatizat. Tehnologii precum blockchain-ul și criptomonedele promit să revoluționeze modul în care tranzacțiile sunt înregistrate și efectuate, eliminând intermediarii și reducând timpul și costurile asociate.
Este posibil ca în viitor oamenii să poată alege să plătească atât prin intermediul recunoașterii faciale. Însă toate aceste sisteme sunt în dezvoltare în momentul actual. Cu toate acestea, este important de notat că preocupările legate de confidențialitate și securitate sunt una dintre preocupările principale ale dezvoltatorilor de astfel de sisteme de plăți.
Așadar, acestea au fost cele mai importante metode de plată de-a lungul timpului.
Ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, a devenit una dintre cele mai dragi…
Cine și de ce-i întărâtă? Cârcotași avizați din sudul județului ne-au povestit că se pregătește…
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani Pentru că a reușit să obțină finanțare pentru zeci…
Cristian V., recidivist din municipiul Vulcan Pentru că a fost trimis în judecată după ce…
Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro.…
Polițiștii i-au reținut pe doi frați din Hațeg, după ce ei i-au bătut pe alți…