Examen de bacalaureat, da! Ore de curs, ba!
Livia Botici
Elevii de liceu hunedoreni, care trebuiau să susţină ieri proba de competenţe digitale, nu au fost afectaţi de greva profesorilor. Asta, pentru că, deşi cadrele didactice au fost în grevă, profesorii din comisiile de bacalaureat au fost prezenţi în sălile de examen.
„Nu vor fi plătiţi”
Potrivit inspectorului şcolar general, Alexandru Lăutaru, dintre toate cadrele didactice din judeţ, singurii care au decis reprogramarea probei orale de bacalaureat, la competenţe digitale, au fost profesorii de la Seminarul Teologic din Prislop şi cei de la Grupul Şcolar Industial Minier Lupeni. Aici, au fost întrerupte şi orele de curs, dar şi examenul de bacalaureat. „Doar în aceste unităţi şcolare, profesorii au ales să protesteze, întrerupând şi examenul la proba de competenţe digitale. Dintre cele 185 de unităţi de învăţământ, în 128 a fost grevă generală, în 41 a fost parţială, iar în 16, profesorii au ales să nu perturbe procesul de învăţământ, venind la şcoală, la fel ca într-o zi normală. Este dreptul lor să facă un astfel de protest, noi nu putem interveni, dar, pentru această zi, ei nu vor fi plătiţi”, spune Alexandru Lăutaru, inspectorul şcolar general.
„Îngheţăm anul şcolar”
Paul Rusu, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Hunedoara, spune că dacă nu se vor rezolva problemele privitor la noua Lege a Educaţiei, profesorii vor îngheţa anul şcolar. „Am început prin proteste, mitinguri, am declanşat îngheţarea anului şcolar prin netrecerea notelor în cataloage, iar acum, avem grevă generală de o zi. Mâine (n.r. astăzi, 23 aprilie), când ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, soseşte la Deva, vom încerca să-l abordăm, pentru a rezolva problemele. Dacă, până la sfârşitul anului şcolar, nu vom avea nici un răspuns care să ne satisfacă dorinţele, ultimele două săptămâni din semestru vom avea grevă generală, ceea ce înseamnă că nu vom încheia nici o medie generală elevilor”, spune Paul Rusu, preşedintele SÎP Hunedoara.