Sport

„Exilul” forţat al tinerilor campioni

11 x 1 laura gavriliucCiprian Marinuţ

Patru sportivi hunedoreni, trei luptătoare şi un înotător, toţi multipli campioni naţionali şi medaliaţi pe plan internaţional, vor concura din acest an pentru alte cluburi din ţară. Cei patru au fost obligaţi să se transfere, pentru că cluburile sportive şcolare din Hunedoara şi Petroşani, care i-au format şi i-au adus pe drumul performanţei, nu au secţii de seniori.

Luptă pentru Timişoara
Laura Gavriliuc (foto), tripla campioană naţională de la CSŞ Petroşani, pregătită de antrenorul Gheorghe Răducu, s-a transferat la SCM Timişoara. „Este o mare pierdere pentru noi. Toţi cei mai valoroşi sportivi ai noştri din ultimii cinci ani au fost obligaţi să plece, pentru că avem o secţie de seniori. CSS Petroşani nu îi poate oferi nimic acum Laurei, în vreme ce clubul din Timişoara îi asigură un salariu decent şi condiţii pentru a face performanţă”, a declarat antrenorul Gheorghe Răducu. Laura Gavriliuc este multiplă campioană a României, ocupanta unui loc cinci la Campionatele Mondiale de anul trecut şi medaliată cu bronz la europene. Ea se află pe locul cinci în topul celor mai buni sportivi din judeţul Hunedoara pe anul 2013.
Surorile Simona şi Ramona Pricob, de la CSS Hunedoara, sunt şi ele în discuţii pentru a se transfera la SCM Timişoara, clubul din Banat care a câştigat în 2013 locul I în competiţia feminină pe echipe. Simona este campioană naţională, medaliată cu bronz la Campionatul European în 2013 şi clasată pe locul 11 la Campionatul Mondial, în vreme ce Ramona este vicecampioană a României. „Toate trei au intrat la facultate la Timişoara şi au primit oferte atractive de la SCM Timişoara. Ele şi-ar fi dorit să continue la Hunedoara, dar noi nu le putem oferi nimic pentru a-şi asigura un viitor performant în acest sport. Le-am crescut vreme de 18-19 ani şi acum, când sunt propuse pentru Lotul Olimpic care va merge la Rio în 2016, pleacă la alt club. Noi am avut iniţiativa înfiinţării unui club sportiv municipal pentru campionii din sporturile individuale precum luptele, înotul şi boxul, dar politicienii cărora li s-a cerut sprijin au întrebat câte voturi aduce un astfel de club?”, a spus cu amărăciune antrenorul Emil Nicoară de la CSS Hunedoara.

De pe Cerna, pe Dunăre
Înotătorul hunedorean Alexandru Ancuţa, în vârstă de 19 ani, va evolua, din acest an  pentru CSM Drobeta Turnu Severin. Curtat şi de Steaua, deoarece este unul dintre cei mai valoroşi, talentaţi şi promiţători înotători ai generaţiei sale, Alexandru Ancuţa a semnat cu clubul de la Dunăre. Hunedoreanul, care a fost pregătit de Anca Băjan, se va număra printre cele 13 achiziţii ale CSM Drobeta, care avea până acum doar doi înotători. „Plecarea lui Alexandru Ancuţa era şi logică, având în vedere că noi nu avem posibilitatea de a reţine seniorii, nefiind club municipal. E o problemă pe care am expus-o în nenumărate rânduri şi care din nefericire a rămas neschimbată. Am pierdut de-a lungul anilor o serie de sportivi valoroşi, pentru că la noi nu s-a înfiinţat un club pentru seniori”, a spus Băjan, care a mai precizat şi că se va mai ocupa de pregătirea lui Ancuţa o scurtă perioadă. Alexandru Ancuţa este unul dintre cei mai medaliaţi sportivi hunedoreni. În 2010, a cucerit prima medalie internaţională de după Revoluţie, pentru secţia de nataţie a CSS Hunedoara, clasându-se pe locul trei cu ştafeta de 4×100 metri mixt a României la Campionatul Ţărilor Central Europene, desfăşurat în Serbia. Un an mai târziu a reuşit performanţa de a aduna 12 medalii, dintre care şapte de aur, la Campionatele Naţionale de Nataţie în bazin scurt (25 de metri), pentru ca anul trecut să obţină prima medalie naţională în calitate de senior la CSŞ Hunedoara, după o pauză de 24 de ani, bronz în proba de 100 de metri.

Viitorul nu sună prea bine
Exilul acestor campioni nu a adus nici un leu în conturile cluburilor hunedorene care i-au crescut şi care au cheltuit bani cu ei pentru a-i transforma în performeri. Din păcate, la nivelul judeţului Hunedoara există foarte puţine secţii pentru sportivii seniori. Astfel, SCM Deva are secţii de atletism, judo, handbal, tenis, tir cu arcul şi skeleton, iar la SCM Petroşani se practică tenisul de câmp, şahul şi karatele. Judeţul mai are senioare la gimnastică, deoarece la acest sport, senioratul începe la 16 ani, iar fetele de la CNS Cetate Deva ajung uneori să-şi încheie cariera la 18-19 ani, fiind legitimate la clubul de la poalele cetăţii. La Hunedoara, nu există un club municipal, astfel că toţi sportivii sunt obligaţi să-şi caute alte cluburi, când ajung la vârsta senioratului. Ţinând cont de realităţile economice şi de slabul interes al autorităţilor pentru sport, e posibil ca situaţia să se agraveze în următorii ani.

One thought on “„Exilul” forţat al tinerilor campioni

  • Pot spune ca si la noi este o situatie asemanatoare,multi jucatori ,baieti,dupa ce termina junioratul sunt obligati sa-si caute echipa prin tara cum este cazul lui Szel Purice Lucian si Stoenica Marius care vor juca pentru CSM Targoviste!Sportul moare in judetul Hunedoara!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura