Asigurarea supravegherii medicale este obligatorie în fiecare unitate de învăţământ, fiind o regulă aplicată la nivel naţional. În judeţul nostru, toate şcolile respectă acestă normă, chiar dacă în unele cazuri responsabilitatea trece în mâinile medicilor de familie şi nu a acelora desemnaţi pentru a desfăşura această activitate.
Legislaţia în vigoare prevede ca fiecare medic şcolar să aibă minimum 2000 de copii de care trebuie să se ocupe pe durata unui an de studiu. Datorită faptului că, în mediul rural există cazuri unde la o unitate de învăţământ sunt doar câţiva copii înscrişi, un cadru medical nu poate să-şi stabilească norma impusă de lege şi astfel şcolile încheie contracte cu medicii de familie care se află în subordinea primăriei respective. Prin urmare, în judeţul Hunedoara sunt 18 medici şcolari repartizaţi astfel: şase în municipiul Deva, patru în Hunedoara, doi la Petroşani, şi câte unul în Orăştie, Brad, Lupeni, Călan, Haţeg şi Simeria. Remuneraţia lor este asigurată de către Ministerul Sănătăţii, prin intermediul primăriilor de care aparţin.
Acestor medici şcolari le este aporbată activitatea doar în cazul în care există un spaţiu autorizat pentru funcţionare şi au numărul de elevi stabilit. Sunt cazuri în care un singur medic poate să se ocupe de mai multe şcoli pentru a-şi putea respecta norma impusă. În funcţie de specializarea lor, ei pot fi generalişti, pediatri şi rareori cu calificare în medicina şcolară. Trebuie să asigure permanent asistenţă de ordin medical, care implică examenele periodice necesare, triajul de la începutul fiecărui an şcolar, dar şi vaccinarea pentru care aceştia sunt plătiţi suplimentar.
Referitor la situaţia arătată, dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, a precizat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că, la nivelul judeţului, nu au fost înregistrate probleme în ce priveşte supravegherea medicală în instituţiile de învăţământ, situaţiile sunt la zi şi verificările îşi urmează cursul. „Ar fi bine să existe o reţea mult mai vastă de medici şcolari autorizaţi, pentru a asigura supravegherea şi evaluarea stării de sănătate a copiilor şi, de asemenea, pentru a interveni în caz de urgenţă. Mai mult decât atât, prin intermediul lor şi a adeverinţelor medicale pe care le pot elibera, se poate urmări gradul de absenteism şi este posibilă descoperirea cauzelor care duc la îmbolnăvirea comuniţăţilor de copii şi implicit luarea unor măsuri în astfel de situaţii. Toate primăriile sunt interesate să aibă contracte bine stabilite şi concrete pentru buna funcţionare a acestui serviciu”, a subliniat dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…