Categories: Actualitate

Experimentul care arată că sacii galbeni pentru colectare separată sunt plini cu… aer. Reciclabilele la control!

Oamenilor le e greu să preseze ambalajele reciclabile şi să cureţe resturile de alimente de pe recipiente. Acestea sunt doar două din concluziile unui experiment realizat de o echipă a BRAI CATA SRL, în privinţa colectării separate a deşeurilor. Reprezentanţii companiei de salubrizare au comparat cantitatea de reciclabile strânsă într-un sac galben, de un abonat şi de un angajat al firmei, iar rezultatul a fost şocant: sacul plin al abonatului cântărea de cinci ori mai puţin decât ar fi trebuit, la volumul respectiv.

Alarmaţi de volumul mare de deşeuri reciclabile strâns de la populaţie şi de cantitatea tot mai mică a acestui tip de deşeuri, angajaţii BRAI CATA şi-au monitorizat propriile reciclabile din gospodărie şi au constatat că sacii pe care i-au folosit erau umpluţi doar la 20% din capacitate, după o săptămână de depozitare corectă a deşeurilor, în care PET-urile, dozele metalice, hârtia, plasticul sau cartonul au fost bine presate înaintea depozitării. Cu toate acestea, cantitatea aflată în sac era egală cu cea din sacul plin cu ambalaje nepliate, predat de consumator.
„Într-o săptămână de colectare separată se adună, cu indulgenţă, într-o gospodărie obişnuită, aproximativ un kilogram de reciclabile. Având în vedere că în sacii speciali pot încăpea până la 5 kg de reciclabile, concluzia e cât se poate de evidentă: oamenii refuză să plieze recipientele aruncate, iar noi suntem nevoiţi să colectăm un volum mult prea mare, dar o cantitate chiar şi de cinci ori mai mică decât ar fi normal”, a explicat Eduard Ordean, unul dintre iniţiatorii experimentului.
După două săptămâni de colectare el a reuşit să adune trei kilograme de reciclabile, iar sacul a fost umplut doar pe jumătate. „Ne confruntăm cu această problemă în majoritatea zonelor în care dezvoltăm programe de colectare, separată a deşeurilor. Containerele se umplu cu cel mult un sfert din cantitate şi ajungem să transportăm practic… aer. Acesta este motivul pentru care facem apel la clienţii noştri din toată ţara, să preseze reciclabilele voluminoase înainte de a le introduce în containerele de depozitare sau în sacii galbeni Brai Cata. De asemenea, este foarte important ca ambalajele tetra pak să fie spălate, înainte de a fi pliate, pentru a nu contamina celelalte reciclabile”, a subliniat Bogdan Constantinescu, directorul general al companiei.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago