Concluziile la care au ajuns specialiştii INSEMEX şi ai Universităţii din Petroşani în urma cercetării efectuate la cele două exploatări miniere, Lonea şi Lupeni, sunt confirmate şi de specialiştii Glowny Instytut Gornictwa din Polonia (GIG). Experţii polonezi confirmă că subunităţile miniere nu puteau fi închise într-un an de zile, la 31 decembrie 2018, aşa cum cerea Uniunea Europeană. Aceştia avansează un termen de patru până la şase ani pentru ca exploatările să fie închise în siguranţă.
Complexul Energetic Hunedoara a cerut un studiu pentru EM Lonea şi EM Lupeni cu privire la închidere, cercetarea efectuată de Insemex Petroşani şi Universitatea Petroşani. În raport se arăta imposibilitatea ca exploatările să poate fi închise, însă Uniunea Europeană a cerut realizarea unui al doilea studiu de către un institut independent acreditat de Comisia Europeană. Astfel a fost ales Glowny Instytut Gornictwa din Polonia, iar cercetarea polonezilor a durat aproape jumătate de an. Expertiza GIG arată că riscul legat de acumulările de gaz metan, de autoaprindere a zăcământului ori de acumulările de apă este extrem de ridicat. Experţii polonezi susţin că este obligatoriu să se extragă rezervele de cărbune deschise de la cele două exploatări miniere aflate în program de închidere. Atrag atenţia şi că acumularea metanului, autoaprinderea cărbunelui şi exploziile se manifestă într-un ritm alert, dată fiind natura zăcământului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului. Astfel, închiderea ”de pe o zi pe alta” pune în pericol vieţile minerilor care ar urma să execute lucrările de închidere, dar generează riscuri şi la suprafaţă.
”Astăzi avem confirmare din partea unui institut acreditat internaţional şi agreat de Comisia Europeană, care vine şi susţine fără echivoc că scenariul «nici o acţiune» nu intră în discuţie pentru programul de închidere a celor două exploatări miniere aflate sub incidenţa unui risc însemnat. Pentru diminuarea şi înlăturarea pericolului, se recomandă extragerea cantităţilor de cărbune din rezervele deschise şi pregătite într-un interval de timp care să corespundă gravităţii şi amplorii riscurilor, perioada apreciată de specialiştii polonezi ca fiind optimă situându-se între patru şi şase ani”, a precizat conducerea CEH.
Raportul a ajuns la Ministerul Energiei, forul urmând să aducă la cunoştinţa Comisiei Europene pericolul grav reprezentat de planul iniţial de închidere a minelor Lonea şi Lupeni.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…