Mulți pensionari au sesizat erori la recalcularea pensiilor și acum se tem că termenul de 45 de zile în care pot contesta decizia in instanță ar putea expira înainte de a primi o revizuire din partea casei de pensii.
La toate deciziile
STIRIPESURSE.RO vă oferă o explicație juridică, care vă va demonstra că nu aveți de ce să vă faceți griji, iar dacă constatați erori la recalculare vă puteți adresa caselor de pensii sau instanțelor de judecată pentru că pensionarul poate cere oricând o decizie de revizuire a pensiei, chiar dacă au trecut cele 45 de zile. Un prim aspect foarte important: termenul de contestare de 45 de zile nu se referă doar la deciziile de recalculare care s-au comunicat în această perioadă conform legii, ci la toate deciziile emise de casele de pensii, respectiv: 1. Decizia de pensionare, 2. Decizia de recalculare, 3. Decizia de revizuire. Chiar dacă termenul inițial de 45 de zile expiră înainte ca pensionarul să fi primit o revizuire (după ce a semnalat casei de pensii o eroare) acesta are în continuare o cale legală de a-și apăra drepturile în instanță. Conform art. 94 din noua Lege a pensiilor, pensionarul poate solicita oricând o decizie de revizuire a pensiei sale, inclusiv după curgerea termenului de contestare în instanță a recalculării primite în această perioadă. Oricând ulterior, pensionarul poate formula la Casa de pensii o cerere de revizuire față de modul în care i-a fost recalculată pensia. La această cerere de revizuire Casa de pensii este obligată să emită un alt act administrativ prin care: a) poate revizui recalcularea, b) poate refuza cererea. Acest act administrativ poate fi contestat în instanță de pensionar în într-un nou termen de 45 de zile care curge de la primirea răspunsului la cerere sa de revizuire a pensiei.
Înțelege dreptul tău la recalculare:
Conform Art. 94 alin. 1 din Legea nr. 360/2023, în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
Situațiile în care poți solicita recalcularea pensiei: Atunci când nu au fost luate în considerare situații cu privire la cuantumul veniturilor lunare, stagii de cotizare, perioade asimilate, perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă, sporurile cu caracter permanent, precum și orice alte documente relevante pentru recalcularea pensiei. În cazul în care există erori în calculul sau recalcularea anterioară a pensiei, se va solicita verificarea și corectarea acestora, în conformitate cu prevederile legale aplicabile. Cererea completată și documentele necesare pot fi depuse prin următoarele modalități: La sediul casei de pensii care a emis decizia de recalculare – Te poți prezenta personal la casa de pensii de care aparții pentru a depune cererea și documentele, Prin poștă – Cererea poate fi trimisă prin poștă, însoțită de documentele necesare, la adresa casei de pensii care a emis decizia de recalculare, Prin e-mail –cererea poate fi transmisă prin e-mail, însă acest lucru necesită o semnătură electronică calificată. (A.N.)
Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un salariu net de vreo 8.000 de lei,…
Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…
Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…
Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…
Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…
Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…