Exponatul lunii aprilie la muzeul devean
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, în luna aprilie 2019, un nou exponat în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”, ce poate fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii aprilie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva este un exemplar de carte românească veche, din colecţia de carte veche, rară şi bibliofilă a muzeului din Deva, un Triod, imprimat în anul 1813 în Tipografia Mitropoliei Blajului, cu binecuvântarea Episcopului Ioan Bob (1739-1830). Triodul este o carte de cult care cuprinde cântările, citirile şi regulile tipiconale specifice celor 10 săptămâni care preced Sfintele Paşti, începând cu Duminica Vameşului şi a fariseului şi încheindu-se cu sâmbăta din Săptămâna Patimilor.
Numeroasele însemnări păstrate pe filele exemplarului se constituie într-o mini-cronică a cărţii, dar şi a bisericii din care provine, oferind date despre cumpărarea cărţii, legarea acesteia, numele preoţilor, al învăţătorului de la şcoala din sat, despre data Paştelui din anul 1888, ori menţionări referitoare la fenomene meteorologice. Conform notelor scrise de mână, circulaţia cărţii s-a desfăşurat în zona Dumbrava de Jos (comuna Ribiţa, judeţul Hunedoara) – Zlatna (judeţul Alba) – Lupşa (judeţul Alba), într-un interval temporar cuprins între anii 1818 şi 1889.
În spaţiul tradiţional românesc, cartea, ca purtătoare a învăţăturii creştine, a slujit deopotrivă la învăţarea scrisului şi cititului, ca text de lectură care oferea modele de înţelepciune şi de limbă cultivată, sau ca suport pentru însemnări scrise de mâna vremelnicilor posesori ai cărţii.
Exponatul poate fi vizionat pe tot parcursul lunii aprilie, de marţi până duminică, între orele 10 şi 17,30.