Actualitate

Exponatul lunii la muzeul devean

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 octombrie 2018, o nouă piesă în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Este vorba despre un ceainic realizat în cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz (judeţul Hunedoara), atelier care a funcţionat între anii 1805 şi 1865 şi a fost condus de familia D’André. „În cadrul evoluţiei manufacturii de Batiz distingem trei etape: în prima etapă erau realizate vasele galbene, cu materia primă şi emailul bine lucrate, între care se remarcă piese precum farfurii, tăvi, fructiere cu modele ajurate. Totodată a fost elaborată şi varianta tehnologică a realizării vaselor de culoare roşie. Cea de-a doua perioadă în care manufactura de Batiz şi-a desfăşurat activitatea corespunde anilor 1820-1835. În această perioadă s-a urmărit producţia de calitate prin elaborarea tehnologiei vaselor de culoarea osului. Realizat liniar şi floral, în albastru de cobalt, „Buchetul vienez” este motivul specific acestei perioade. Între anii 1835 şi 1848, perioadă corespunzătoare celei de-a treia etape, pe lângă vasele de uz casnic, manufactura de Batiz a început să producă şi piese cu caracter decorativ. Piesele erau realizate din smalţ negru, în nuanţe întunecate de gri petrol, trecând prin brun, la negru intens, unele dintre ele prezentând şi decor auriu sau argintiu. Datorită caracteristicilor pe care le prezintă, piesa expusă se încadrează, ca perioadă de execuţie, între anii 1835 şi 1848, aparţinând celei de-a treia etape a funcţionării manufacturii de Batiz”, a precizat dr. Diana Pantea, muzeograf în cadrul MCDR Deva.
Ceainicul expus are corpul bombat, cu gâtul uşor înălţat, evazându-se spre bază, prezintă decor liniar în relief şi are următoarele dimensiuni: l= 158 mm, DG= 90 mm, DB= 100 mm. Piesa este realizată dintr-un smalţ negru, lucios şi omogen, iar capacul are formă concavă cu buton central. Pe corp, este prezentă o gură de turnare şi o toartă în formă de cârlig. Ceainicul nu prezintă marca de atelier.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago