Magdalena Şerban
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) aduce în atenţia publicului interesat, în cadrul acţiunii „Exponatul lunii”, o piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Este vorba de o mandibulă fosilă de Theriosuchus, ce aparţine colecţiei de paleontologie a instituţiei, intrând în patrimoniul acesteia în urma descoperirii ei de către paleontologul Ioan Groza, în zona Sânpetru – Tuştea, din Ţara Haţegului.
„Theriosuchus era o adevărată fosilă vie care a trăit începând cu ultima parte a Jurasicului (aproximativ 150 de milioane de ani) şi până în prima parte a Cretacicului în China, Maroc, Scoţia, sudul Angliei şi Thailanda. După extincţie a continuat să supravieţuiască printr-un nucleu populaţional în Bazinul Haţeg. Analiza materialului fosil, fragmentar, indică talia ca nedepăşind un metru lungime, cu membrele lungi ce sugerează apartenenţa la specia mamiferelor mici”, a precizat Dorin Cărăbeţ, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Ştiinţele Naturii de la MCDR Deva.
Vorbesc gurile rele că se pregătește debarcarea unui personaj politic din zona noastră. Zvonerii au…
Ovidiu Furdui, primarul comunei Crișcior Pentru că a reușit să pornească investiția de alimentare cu…
Bogdan H., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost prins, din nou, la volan, deși…
Pensia medie a foștilor judecători și procurori este circa 5.000 de euro lunar și orice…
Din cauza băuturii, tânărului i s-a făcut rău și a leșinat. Fusese descoperit la un…
Accidentul s-a petrecut într-un sens giratoriu din municipiul Deva, iar ciclistul a fost rănit grav…