Categories: Comunitate

Expoziție inedită la muzeul devean

O expoziție arheologică inedită (foto1), ce reunește unele dintre cele mai spectaculoase piese arheo­lo­gice, de o certă valoare pentru evo­luția societății umane în spațiul geo­gra­fic hunedorean, poate fi admirată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Alături de artefacte păstrate cu grijă în colecțiile muzeului, sunt prezentate, în premieră, și piese des­co­perite pe șantierele arheologice, de către cercetătorii deveni, în ulti­mele două decenii.

Și Podoabe
„Expoziția prezintă evoluția istorică a spațiului hunedorean în diverse pe­ri­oade istorice: neolitic, eneolitic, epoca bronzului, prima și a doua epocă a fie­rului, epoca romană. Textele ex­pli­ca­tive sunt însoțite de hărți ale județului cu marcarea principalelor descoperiri. În vitrine sunt expuse piese care ilus­trea­ză această evoluție istorică. Prin­tre acestea se regăsesc vase cera­mice, piese de plastică (idoli, amulete), po­doabe, unelte și arme confecțio­nate din piatră, ceramică, os, corn și me­tal”, a declarat dr. Cătălin Rișcuța, șeful Secției de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Piese rare sau unice
Unele artefacte ce pot fi văzute în această expoziție au fost descoperite în număr redus pe teritoriul României sau sunt piese unicat. De la epoca pa­le­olitică, la epoca neolitică, la cea a bronzului, de la prima epocă a fierului, la perioada regatului dac și perioada provinciei romane. În cadrul aceste ex­poziții pot fi văzute obiecte de cult, arme, unelte, vase pentru uz casnic și bijuterii, realizate din diverse tipuri de materiale: piatră, os, cupru, bronz, fier, lut.
Fiecare piesă arheologică are o po­veste proprie, pregătită și prezentată în detaliu de specialiștii muzeului.

Vas-cuptor din perioada preistorică
Artefactul (foto2) aparține epocii târzii a bronzului și a fost descoperit la Șoimuș – Teleghi. Cazanul este un vas de mari dimensiuni la care este ata­șată o cameră de ardere pentru încăl­zi­rea și fierberea lichidelor. Vasul ilus­trează un personaj grotesc, fiind de­co­rat cu elemente ale fizionomiei umane (ochi, sprâncene, nas, gură) și a fost folosit în diverse ritualuri pentru a fier­be plante cu efect halucinogen. Focul privit prin gura vasului și prin ochi, crea iluzia figurii de foc, ceea ce crea un pu­ternic impact asupra participanților.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago