Fără căldură în case, dar cu antene pentru satelit
Maximilian Gânju
Cu restanţe mari la chirie şi plata utilităţilor, atâtea câte au, săracii coloniilor din localităţile Văii Jiului nu concep să se despartă de televizor, sau mai exact de antenele satelit. Fie că este vorba de colonia din Aninoasa, Vulcan sau cele de la Petroşani, pentru locuitorii acestora, abonamentul la televiziunea digitală este mai important decât pâinea zilnică.
Cartierul Saşa din Petroşani, spre exemplu, este locuit în mare parte de familii care trăiesc din venitul minim garantat, iar unele nu au nici un venit. Totuşi, mai toate locuinţele din zona de deasupra Petroşaniului au una sau chiar două antene de satelit cu abonamentul aferent achitat la zi. Deşi s-ar crede că pentru familiile în ale căror gospodării nu se zăresc „oalele”, au fost primordiale facturile la utilităţi sau chiria, lucrurile nu stau deloc aşa, pentru că există şi soluţia abonamentului la televiziunea prin cablu. Aşa că, toată lumea este bine informată, chiar dacă „portăreii” ameninţă lună de lună cu debranşarea de la curent sau apă pentru neplată.
O altă zonă cu sete mare de informaţie este cartierul Iscroni din localitatea Aninoasa. Fosta colonie minerească, cu case ridicate la începutul exploatării cărbunelui, are circa 50 de familii. Fiecare baracă locuită de una sau mai multe familii are cel puţin o antenă de satelit, iar abonamentul la televiziunea digitală este singura lor distracţie. Susţin că nu ar renunţa la ea nici în ruptul capului. „Avem copii şi vor şi ei să se uite la televizor, că altceva nu au. Mai vedem şi noi un film, o ştire şi mai uităm de sărăcie. Ce să facem, e singura noastră distracţie”, spune Nicolae, capul unei familii formată din nouă persoane.
Ar mai fi de adăugat şi că, marea majoritate a celor care au antene satelit agăţate la streaşina casei în coloniile sărace ale Văii Jiului au declarat în scris că nu deţin televizoare, pentru a fi scutiţi de plata abonamentului către radioul şi televiziunea publică.