Fără medicamente compensate din 15 august
Nicolle Ebner
Din 15 august, farmaciile din judeţ nu vor mai elibera medicamente compensate sau gratuite, anunţă Costel Cărăuşu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Hunedoara.
60 de zile întârzieri la plată
Conform contractului încheiat între farmaciile hunedorene şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), plata medicamentelor compensate sau gratuite trebuie să se facă la 210 zile. Tot la 210 zile se face şi plata către furnizorii de medicamente, sau ar trebui să se facă, dacă s-ar respecta angajamentele asumate, de către Casa Naţională de Sănătate, în contract. Numai că termenul nu este respectat şi în consecinţă, CJAS Hunedoara a făcut plăţi la 270 de zile, aferente reţetelor eliberate de farmaciile hunedorene, în luna noiembrie a anului 2009. „Fondurile sunt epuizate din luna iunie, iar perspectivele sunt sumbre. Am hotărât ca din 15 august să nu mai eliberăm reţete gratuite şi compensate. Poate aşa, atragem atenţia celor care răspund de acest domeniu, că speranţe în obţinerea banilor nu mai avem, atâta timp cât economia este la pământ”, a declarat Costel Cărăuşu, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor din judeţul Hunedoara situaţia este dramatică, nemaiîntâlnită în ultimii 20 de ani. „Am mai avut probleme şi în anii trecuţi, le-am depăşit pe toate, dar ca acum nu a mai fost”, menţionează Costel Cărăuşu.
Cine comentează, asaltat de controale
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Hunedoara este revoltat şi de atitudinea celor de la Casele judeţene de asigurări de sănătate care lucrează la „intimidare”, ameninţările-doar rareori voalate-şi băgatul pumnului în gură devenind metode de „omorât încă din faşă” a potenţialelor revolte ale farmaciştilor. „Pe lângă faptul că nu se respectă un contract, ne tratează ca pe nişte slugi. Am vorbit cu colegii din Prahova, unde sunt asaltaţi de controale peste controale. Se lucrează la intimidare, în sistem poliţienesc, pe care, se pare că vor să-l extindă în toată ţara. Farmaciile funcţionează ca un SRL şi au dreptul că solicite suspendarea contractului până la efectuarea plăţilor. Credeţi că are cineva curaj să ceară acest lucru, de teamă să nu se trezească cu altfel de probleme? Încep să lipsească medicamente din farmacii pentru că şi furnizorii, la rândul lor, sunt blocaţi de nerespectarea contractului”, mai spune Costel Cărăuşu.
Silvia Ghenea, preşedintele CJAS Hunedoara, spune că situaţia nu este atât de gravă cum o prezintă preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Hunedoara. „Situaţia aceasta nu va dura mai mult de o săptămână. Este normal ca farmaciştii să-şi facă probleme dar, în această lună, va fi o rectificare de buget şi sperăm să fie alocate fondurile necesare”, declară Silvia Ghenea.