ActualitateFlash

Fără precedent: CCR a cerut BEC renumărarea celor peste 9,4 milioane de voturi din primul tur prezidențial. Unii șefi de secții de votare au numărat buletinele lui Ludovic Orban în contul Elenei Lasconi

CCR Curtea Constituțională a decis, ieri cu unanimitate de voturi, să ceară Biroului Electoral Central renumă­ra­rea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată la finalul unei ședințe de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, care acuza fraude privind voturile acordate Elenei Lasconi. Contestația depusă de Sebastian Popescu privind o fraudare făcută de candidatul Călin Georgescu a fost respinsă. Judecătorii vor relua astăzi ședința. Cine știe că e corect și a procedat cinstit nu are de ce să-i fie frică de renumărarea voturilor.

Fiecare cum l-a dus capul
În fapt, totul a pornit de la faptul că Ludovic Orban a declarat că se retrage din cursa prezidențială și o sprijină pe Elena Lasconi după ce buletinele de vot au fost tipărite. Pentru că el nu a făcut o cerere oficială de retragere din cursa politică, buletinele de vot nu au mai fost retipărite. Mai departe, fiecare președinte de secție de votare a făcut cum l-a dus capul. Adică, voturile lui Orban au fost numărate la Lasconi, în unele cazuri. Iar diferența de voturi dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi a fost foarte mică. Despre asta este vorba.

Candidatul a cărui sesizare a fost respinsă de CCR: Curtea nu știe să numere până la trei
Sebastian Popescu a declarat, ieri pentru Digi24.ro, că nu a depus tardiv la Curtea Constituțională cererea de anulare a primului tur în termenul legal de trei zile de la încheierea votării, iar închiderea votării a fost pe 24 noiem­brie ora 21.00. El a adăugat că a trimis contestația pe email pe 27 noiembrie, ora 9.31 dimineața și i-a acuzat pe ju­decătorii CCR că „ori nu știu să numere până la trei, ori sunt extrem de ticăloși și au inventat o chichiță care să îi scu­tească de a se pronunța pe fondul contestației”. „Am depus contestația în termenul legal de trei zile, prevăzut de articolul 52 alineatul 2 din legea 370/2004, care spune că cererea poa­te fi depusă la CCR în cel mult trei zile de la închiderea votării. Iar închiderea votării a avut lor în data de 24 noiem­brie 2024, ora 21.00. Eu am depus contestația pe email, pe 27 noiembrie 2024, ora 09.31, dimineața. Judecătorii ori nu știu să numere până la trei, ori sunt extrem de ticăloși și au inventat o chichiță care să îi scutească de a se pronunța pe fondul contestației de­pusă de mine, în termen. Nu am crezut că pot fi capabil de astfel de ma­și­națiuni și de învârteli. Pentru toți cei care în spațiul public m-au acuzat că sunt omul serviciilor, omul PSD, acum aveți dovada că nu sunt omul nimănui. Au inventat un pretext ca să nu se pronunțe pe fondul cererii. Îmi e silă de această Curte Constituțională care de azi, în ochii mei are zero credibilitate”, a afirmat Sebastian Popescu, joi pentru Digi24.ro.

Vorbește prostii
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat că nu există nici un temei legal pentru decizia CCR de renumărare a voturilor, care impune o misiune către BEC care este aproape imposibil de realizat în 24 de ore. El a acuzat CCR că face jocul PSD, disperat că nu are candidat în turul II şi a cerut PNL să se delimiteze de acest demers. „Ne aflăm în faţa unei situaţii de o gravitate fără precedent. PSD încearcă prin Curtea Constituţională să frau­de­ze alegerile prezidenţiale, să deturneze votul pe care l-aţi acordat în primul tur al alegerilor prezidenţiale. CCR acţio­nează ca un instrument politic, în spri­jinul tentativei disperate a PSD de a-l aduce pe Ciolacu în turul doi şi a elimina candidatul democratic Elena Lasconi”, a spus preşedintele Forţa Dreptei într-o conferinţă de presă.
Daniel Fenechiu, candidat PNL pentru Senat, a declarat că deciziile CCR sunt obligatorii, ceea ce înseamnă că BEC nu poate respinge cererea de renumărare, cum a spus repre­zen­tantul USR Ionuț Moșteanu. Liberalul a spus că nu înțelege decizia CCR și că, din cauza că renumărarea va lua timp, probabil se va ieși din calendarul apro­bat pentru alegeri.
Definitive
O nouă ședință a Curții va avea loc astăzi, 29 noiembrie, de la ora 14.00, pentru a lua o decizie privind cerere de anulare a primului tur prezidențial for­mu­lată de către candidatul Partidului Național Conservator Român, Cristian Terheș. De asemenea, CCR precizează că plenul Curții a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu. Toate deciziile Curții Constituționale sunt definitive.
Peste 9,4 milioane de voturi au fost înregistrate în primul tur al alegerilor prezidențiale, dintre care aproximativ 222.000 au fost anulate. Pe primul loc, în scrutin, s-a clasat Călin Georgescu, cu peste 2,1 milioane de voturi, fiind urmat de Elena Lasconi cu 1,7 milioane de voturi. Pe locul trei s-a clasat Marcel Ciolacu, la o diferență de 2.740 de voturi de candidata USR.

Ce prevede legea
Potrivit Legii 47/1992 privind or­ganizarea și funcționarea Curții Cons­ti­tuționale, CCR „anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea re­zul­tatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”. „În această situaţie Curtea va dispune re­petarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, mai spune legea. Cererea de anulare a alegerilor poate fi făcută de către par­tidele politice, alianțele politice, alian­țele electorale, organizațiile cetă­țenilor aparținând minorităților națio­nale re­prezentate în Consiliul Mino­ri­tăților Na­ționale și de candidații care au par­ticipat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, iar ce­re­rea trebuie motivată și însoțită de do­vezile pe care se întemeiază, potrivit legii menționate mai sus. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura