Categories: Fara bascalie

Fără şanse (II)

În timpul unui stagiu doctoral, la Universitatea din Târgovişte, ni s-au prezentat nişte statistici, rezultate ale unui studiu referitor la degradarea învăţământului românesc. Un studiu făcut după toate regulile artei – grupuri-ţintă, marjă de eroare, etc. Rezultatul era că şansele elevilor şi ale studenţilor români sunt drastic reduse prin cvasi-totala necorelare dintre profilurile liceelor şi ale facultăţilor şi ceea ce se cere în producţie. Mai capitalist vorbind, fractură între cerere şi ofertă.
În discuţiile purtate pe marginea studiului, până la un punct am fost de acord că aşa este. Liceele au făcut eforturi considerabile să se adapteze, încercând să acţioneze într-o economie de piaţă haotică prin înfiinţarea de secţii care „să dea bine”. Unele nu aveau tradiţie şi nici specialişti. Altele sufereau de multă vreme din cauza reputaţiei – se ştie că nu toţi suntem egali fizic sau intelectual. Ne place sau nu, unele licee luau spuma, altele se mulţumeau cu ceea ce rămâne – în definitiv, fiecare merită o şansă. Liceele din Deva, spre exemplu, cele de pe strada Minerului, cunoscute până în 1990 drept „industriale” nu puteau în mod evident să concureze cu cele teoretice, oricât şi-ar fi dorit-o. Dar societatea are nevoie nu doar de medici sau filosofi dedicaţi, ci şi de electricieni buni, de exemplu. Nu mai găseşti un meseriaş ca lumea să dai cu tunul.
Dar de mineri mai are nevoie? Nu, din moment ce este o activitate care s-a tot restrâns. De chimişti? Pentru care industrie chimică? De constructori? Boom-ul imobiliar ne-ar fi indicat că da, dar ceea ce s-a petrecut spune că e nevoie de măsură. De siderurgişti mai este nevoie? Foarte puţin… Dar de mecanici? Auto poate, în rest industria românească este pe butuci. Nu mai construim nimic, majoritatea celor care ştiau să construiască baraje, locomotive, avioane sau utilaj petrolier au murit sau sunt pensionari. Aşa că spre care tip de cerere să se orienteze liceele şi facultăţile, din moment ce economia românească este la pământ?
Ce locuri de muncă îşi vor găsi zecile de mii de tineri fără bacalaureat, fără meserie, fără perspective şi fără chef să mai depună vreun efort? Tineri total demotivaţi, treziţi brusc şi brutal că sunt pe cale să iasă de sub protecţia părinţilor, dar societatea nu le oferă nimic. Luptele noastre nu sunt pe principii, pe viziuni, pe strategii de succes, nu suntem capabili să gândim decât în orizonturi înguste, meschine şi adesea prosteşti.
Vom continua să pierdem forţă de muncă de calitate, în timp ce răspunsul altora la o problemă sau alta va fi legat paranoid de verişoara lui Oancea sau credinţa nestrămutată că partidul are întotdeauna dreptate. Cititorii mai inteligenţi îşi vor da seama de ce…

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Domnule Gruian ,ai uitat ca in campania din 2008 Mircea Molot ,patronul tau ,promitea ca va aduce investitorii straini ,si va face si aeroport la Saulesti sa aibe unde sa aterizeze investitorii ,care vor face mii de locuri de munca,ce a facut din ce a promis nimic ,cate locuri de munca a facut ,in afara de al tau la hd tv unde prin intrigi ai ajuns sef? nici unul iar veti veni in campania electorala sa promiteti ca daca votam cu USL ,si castiga Molot vor veni investitorii ,si va face un aeroport ,unde sa pasca oile lui Molot

  • Nu cred ca absolventilor de liceu din 1993 sau 1998 societatea le-a oferit ceva. Poate doar alte crize. Poate hiperinflatie in 1993 si una dintre cele mai dure crize in 1999. Iar tinerii de atunci nu aveau nici macar posibilitatea de a emigra (in 1993 cumparai valuta daca aveai pasaport, nu mai mult de o suma fixa pe an). Singurul ajutor de la stat pe care il primeau era parizerul subventionat. Nu locuinte pentru tinerii casatoriti, nu abonamente gratuite pentru studenti, nu atitea locuri in facultati.

    Tinerii din anii aceia au trebuit sa se descurce. Sa ia atitudine si sa faca ceva. Nu statul trebuie sa le ofere ceva.

    Lipsesc liceele tehnice, lipseste etapa de selectie numita treapta a doua si mai lipseste ceva: educatia antreprenoriala. Citi dintre absolventii de liceu doresc sa-si infiinteze o firma?

  • Domnule Gruian !!!
    Puneti niste intrebari, legate de meserii"traditionale din judet" de parca ati scrie un articol la Scinteia tineretului din anii '8o!
    Hai sa fim seriosi, parca aveati alta "tema" la teza de doctorat. Daca vreti sa schimbati registrul , mai intii va recomandam un masterat in economie si apoi mai scrieti pe teme dintre acestea.
    Dar , atentie, ieri s-au dat publicitatii noua clasificare a institutiilor superioare de invatamint....!!!!!

  • Universitatea din Targoviste ,este mai celebra decat Oxford, nu stiam de ce te-a angajat Molot , pe post de consilier , dar cu o universitate de renume ma mir ca nu ai fost pus ministru

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago