Farmecul sportului cu „fluturaş la rachetă”
Îndrăgostiţii de badminton au atât de mulţi „fluturaşi în stomac” pentru sportul lor favorit, încât au „inventat” şi „Cupa Primăverii”, ca să-şi satisfacă plăcerea de a îmblânzi şi expedia cu racheta capriciosul fluturaş peste fileu, în terenul advers. La competiţia de la Deva, au participat sportivi amatori de la cluburi din Timişoara, Copşa Mică şi Deva. Campion a fost Alin Popescu (Timişoara), care s-a impus atât în finala de simplu, cât şi în cea de dublu.
Măiestrie, sănătate şi relaxare
Convinşi că au identificat sportul perfect pentru a câştiga sănătate şi relaxare şi a-şi îmbunătăţi reflexele, viteza de reacţie şi măiestria tehnică, participanţii au făcut risipă de efort şi superbe demonstraţii de fair-play. Meciurile s-au disputat cu atât de multă pasiune, încât ediţia I a „Cupei Primăverii”, desfăşurată sâmbătă, în Sala de sport a Liceului „Traian” din Deva, este cu siguranţă, nu doar un frumos început, ci această competiţie va deveni tradiţională. „Toţi suntem sportivi amatori şi practicăm badmintonul din pasiune. Este un sport extraordinar, care te cucereşte şi te face să-ţi doreşti să participi la cât mai multe competiţii şi să joci cât mai multe meciuri. Am creat Cupa de Primăvară, pentru a potoli această foame de badminton. Scopul este acela de a disputa cât mai multe meciuri şi a ne întâlni cu sportivi şi prieteni care împărtăşesc aceeaşi pasiune cu noi”, a declarat Cătălin Hosu, de la Clubul de Badminton Deva, organizatorul turneului.
Duel Timişoara-Deva, în finale
În turneul de simplu, participanţii au fost împărţiţi în patru grupe, în care s-a jucat în sistem fiecare cu fiecare, iar la dublu, s-au format două grupe, având acelaşi sistem de joc. Primii doi clasaţi s-au calificat mai departe şi au jucat în meciuri eliminatorii, începând cu etapa sferturilor de finală, iar cei mai buni au ajuns în finale.
Alin Popescu (Timişoara) a câştigat cu 2-0 finala de simplu în faţa lui Horia Stoica (Deva), iar la dublu timişorenii Alin Popescu şi Cosmin Panţuru i-au învins pe devenii Ovidiu Boşorogan şi Mihai Brădean. Pe locul trei la simplu, s-au clasat Ovidiu Boşorogan (Deva) şi Mihai Macarei (Copşa Mică), iar la dublu, bronzul a revenit perechilor Cătălin Hosu-Horia Stoica (Deva) şi Mihai Macarei (Copşa Mică)- Mircea Birău (Deva).
Sport de cinci stele
Simplu la prima vedere, badmintonul este solicitant şi pretenţios. Fluturaşul care trebuie trimis în terenul advers poate atinge viteze incredibile, dar este şi capricios şi delicat. Sportivii au nevoie de agilitate, precizie, viteză de reacţie, inteligenţă tactică, rezistenţă şi o tehnică desăvârşită. Jocul e accesibil, întrucât racheta şi fluturaşii nu sunt foarte scumpe, iar într-o sală de sport, se pot amenaja cinci-şase terenuri. „Recordul mondial de viteză pentru fluturaş este de 429 kilometri pe oră, în momentul plecării din rachetă. Viteza este imprimată de tehnică, nu de forţă, şi se reduce dramatic pe parcurs, motiv pentru care traiectoria poate fi extrem de surprinzătoare. Efortul depus de un jucător pe parcursul unui set care durează 15-20 de minute este mai intens decât la multe alte sporturi, în acelaşi interval de timp”, a afirmat Cătălin Hosu. Badmintonul este sport olimpic din 1992, de la Jocurile Olimpice de la Barcelona, şi poate fi practicat în municipiu la Badminton Club Deva.
Fain sport.
Bravo tuturor participantilor si autorului acestui articol.
Bine ca mai scrie si cineva despre acest sport minunat