Farul din Alexandria, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Cine l-a construit şi cine l-a distrus
Farul din Alexandria este considerat a fi una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. A fost construit în secolul al III-lea î.Hr. în Egipt, pe insula Pharos, de lângă orașul antic Alexandria. De la această insulă provine și cuvântul românesc „far”. La început, farul a fost doar un simbol al portului, iar apoi a devenit un indicator important pentru marinari, scriu cei de la Desprelume.
O făclie a navigației
În vastele panteonuri ale timpului, Farul din Alexandria se ridică precum o coloană a amintirilor, o epopee ancorată în nisipurile scorojite ale istoriei. Acest far nu este doar o comoară arhitecturală, ci o poveste labirintică înfiripată printre valurile mărilor antice.
Sub lumina orbitoare a soarelui, ascunzându-și secretele în umbra sa, Farul din Alexandria nu a fost doar o sursă de lumină în noapte. A fost o făclie a navigației și a cunoașterii, o conexiune între pământ și ocean, între lumea de pe uscat și cea de pe ape. Mândria oamenilor din acele vremuri strălucea în umbra colosului de piatră, așa cum istoria strălucește acum printre fragmentele sale care au supravieţuit timpului.
Dar povestea Farului din Alexandria este o plimbare printre miturile și legendele care s-au născut în jurul acestei construcţii impresionante, precum valurile care îl bântuie. Povestea Cleopatrei, regina înțeleaptă și seducătoare a Egiptului, a fost adesea legată de această bijuterie arhitecturală. Se spune că ea ar fi ordonat construirea farului pentru a-i ghida iubitul, Marc Antoniu, în porturile aglomerate ale Alexandriei. În timp ce istoria se întinde precum o punte peste apele tulburi ale miturilor, trebuie să ne întrebăm cât este adevăr și cât este fantezie în aceste povești întortocheate.
Nu și-a văzut planul împlinit
Din dorința de a răspândi pe valea Nilului elenismul, tânărul rege Alexandru cel Mare a întemeiat în vestul deltei orașul Alexandria (unul dintre cele peste 20 de oraşe care îi poartă numele), care avea să devină noua capitală a Egiptului antic. Deși avea ieșire la Marea Mediterană, accesul pe mare în noua sa capitală era foarte periculos din cauza apelor deloc adânci și a numeroaselor recifuri, motiv pentru care își dorea un loc înalt care să-i servească drept punct de observare pentru a putea ghida navele către ţărm. Nu şi-a văzut planul împlinit, căci Alexandru cel Mare a murit la doar 32 de ani.
La scurt timp după moartea lui Alexandru, capitala a fost preluată de comandantul oştilor sale, Ptolemeu Soter, care a decis să găsească o soluție pentru a reduce numărul navelor care naufragiau la apropierea de Alexandria.
Nu departe de ţărmul oraşului-port din Egiptul antic se afla o mică insulă, denumită Pharos. Aceasta era legată de ţărm printr-un așa-numit Heptastadion, un fel de dig care împărţea portul în două. Construirea în zonă a unui far pentru ghidarea navelor era absolut necesară. Drept urmare, Ptolemeu i-a cerut ajutorul lui Sostratus din Cnidus, care a fost însărcinat cu proiectarea și cu construirea Farului din Alexandria.