Categories: ComunitateFlash

Festivalul concurs naţional „Regina Sânzienelor”

Mircea Crivăţ

În data de 22 iunie, la Hotel “Sofia” din Suceviţa, se va desfăşura cea de-a V-a ediţie a Festivalul Naţional Concurs “Regina Sânzienelor”.

Organizatorul concursului este DEPA SERV S.R.L. Rădăuţi, prin Dumitru Parasca. Acţiunea are drept scop promovarea şi susţinerea tradiţiilor autentice româneşti.
Concursul de sâmbătă, 22 iunie, va începe la ora 12:30 şi se va desfăşura pe două secţiuni: Secţiunea PRINŢESE (6-14 ani) şi Secţiunea REGINE (15-101 ani).
În cazul în care numărul persoanelor înscrise în concurs este foarte mare, organizatorul îşi rezervă dreptul de a face o preselecţie, solicitând concurentelor să transmită textul cu care se vor prezenta în concurs, prin e-mail, înainte de data concursului. În această situaţie, vor fi analizate exclusiv textele pe care concurentele le vor pregăti pentru competiţie. Dacă textul nu are nici o legătură cu Sărbătoarea Sânzienelor, concurenta va fi descalificată.
Ţinuta este obligatorie (ie românească şi coroniţă din flori de sânziene), iar participanţii trebuie să ştie şi să prezinte o poveste/legendă despre Sărbătoarea de Sânziene din zona din care provin.
“Sărbătoarea florilor de sânziene este unică, în felul ei. Pentru mine, este Crăciunul de vară, este momentul când se bucură ochii, dar şi sufletul de farmecul florilor. Toate simţurile omeneşti sunt vrăjite de parfumul acestora. Este momentul reîntoarcerii la origini, la tradiţiile noastre ancestrale, care ne îndeamnă la o permanentă renaştere. Este o sărbătoare a pământului, dar şi a cerului, fiindcă în această perioadă are loc solstiţiul de vară.
Îmi amintesc câtă încredere avea mama în florile de sânziene. Le culegea dimineaţa devreme şi avea grijă să nu vorbească cu nimeni în acest demers al ei, ca nu cumva vorbele să ştirbească în vreun fel puterile magice ale acestor flori. Le aşeza cu grijă la marginea straturilor de ceapă, la capătul lanurilor de porumb şi cartofi, rugându-L pe bunul Dumnezeu să alunge bolile şi dăunătorii. Era împăcată cu gândul că florile de sânziene îi vor proteja culturile. Am datoria morală să duc mai departe, peste veacuri, această frumuseţe şi curăţenie sufletească a mamei mele, credinţele şi tradiţiile ei care sunt şi ale poporului meu”, a declarat Dumitru Parasca, organizatorul acestui festival naţional.
De menţionat că zona etnografică Transilvania este reprezentată de Dumitru Grigoraş, coregraful Ansamblului „Doina Crişului“ al Casei de cultură Brad, care face parte din juriul concursului, de fiica acestuia, Oana Grigoraş, care va concura la secţiunea Regine, şi de alte tinere din această zonă etnografică.
Se vor oferi următoarele premii:
SECŢIUNEA REGINE
– Premiul I (Regina Sânzienelor) – în valoare de 3.000 lei
– Premiul II – în valoare de 1.500 de lei (în bani şi bunuri)
– Premiul III – în valoare de 1.000 de lei (în bani şi bunuri)
– Menţiune: – toate participantele la concurs.
SECŢIUNEA PRINŢESE
– Premiul I (Prinţesa Sânzienelor) – în valoare de 500 de lei
– Premiul II – în valoare de 300 de lei (în bani şi bunuri)
– Premiul III – în valoare de 200 de lei (în bani şi bunuri)
– Menţiune: – toate participantele la concurs.
Premiul de popularitate – în valoare de 1.000 de lei (în bani şi bunuri)
Premiul special al juriului – în valoare de 1.000 de lei (în bani şi bunuri)
Înscrierile la concurs se pot face până pe 15 iunie, ora 17, completând fişa de înscriere care este afişată pe pagina de Facebook a evenimentului, semnând-o şi trimiţând-o pe adresa de e-mail: depaserv.radauti@gmail.com, persoană de contact: Dumitru Parasca, tel.: 0740/060829

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago