Peste weekend, la Costeşti a avut loc o nouă ediţie a tradiţionalului festival „ISTORIE, NATURĂ, CULTURĂ“. Deşi în câteva rânduri ploaia nu a scutit publicul de emoţii, nimeni nu a renunţat la distracţie.
Programul artistic oferit de organizatori a fost dedicat atât celor tineri, cât şi celor trecuţi de prima tinereţe şi nu numai. Manifestările de sâmbătă au adus în atenţia publicului trupe de muzică uşoară ca TODaY HARMONY, QUAS şi mult aşteptaţii artişti de la PROCONSUL. La finalul serii, show-ul cu laser şi focul de artificii au brăzdat cerul, oferind momente spectaculoase. Ieri, a venit rândul folclorului şi tradiţiilor, acestea fiind puse în valoare de renumiţi interpreţi. Nu au lipsit nici gazdele, fluieraşii din comuna Orăştioara de Sus evidenţiind adevăratele valori locale. Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra condusă de prof. Ionel Coza. „Am încercat să păstrăm linia vechilor ediţii, mergând pe aceleaşi principii în ce priveşte alegerea componenţei artistice, sâmbăta dedicând-o tineretului, iar duminica, cântecului popular. Ploaia ne-a pus câteva probleme, dar ca număr de participanţi, pot spune că am înregistrat o creştere, comparativ cu anii trecuţi. Festivalul are rol de promovare a zonei, cu tot ceea ce semnifică ea din punct de vedere istoric şi turistic. Din păcate, din cauza stării critice a drumului ce duce către cetăţi, în vara aceasta, autocarele cu grupuri organizate ne-au cam evitat. Sperăm ca după finalizarea lucrărilor la drum să se remedieze astfel de impedimente şi să revenim la ce a fost în anii trecuţi“, a spus primarul din Orăştioara de Sus, Vasile Marian Inăşescu.
Muzeul, promotor al istoriei
La rândul său, Liliana Ţolaş, directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, a declarat: „Am asigurat, în calitate de copartener, ghizi către cetăţile dacice pentru vizitatorii care au dorit să afle informaţii ştiinţifice direct de la sursă. Le-am pus la dispoziţie şi un pavilion în cadrul căruia s-au putut găsi materiale promoţionale şi informative despre istoria dacilor şi a judeţului Hunedoara. Noutatea din acest an a reprezentat-o un element foarte important, de altfel, ce constituie şi dorinţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian David, ca la fiecare manifestare cu caracter istoric, unul dintre specialiştii instituţiei noastre să expună în faţa participanţilor o evocare legată de semnificaţiile istorice pe care le implică acţiunea respectivă. Am considerat că e nevoie să trecem la o etapă superioară din punct de vedere al calităţii evenimentelor, adică de la faza de discursuri politice şi servirea micilor şi a berii, la una în care să se poată afla din surse oficiale şi foarte bine documentate, detaliile istorice legate de evenimente. Mulţi dintre participanţi nu cunosc îndeaproape semnificaţiile şi rădăcinile unor astfel de acţiuni“.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…