ComunitateEducatie si cultura

Festivalul „Unire prin Cultură” a debutat cu o piesă a lui Matei Vișniec

Adriana Năstase

Festivalul ”Unire prin Cultură” al Teatrului de Artă Deva a debutat cu o în­tâlnire cu Matei Vișniec (foto), unul din­tre cei mai mari și cunoscuți dra­maturgi români contemporani.

Actori de la Chișinău
Matei Vișniec a venit la Deva, din Franța, acolo unde s-a stabilit cu mulți ani în urmă. Scriitorul a susținut o prelegere în fața publicului venit să-l întâlnească și a oferit autografe tuturor celor care i-au achi­zi­țio­nat cărțile. Artistul și-a lansat cu această ocazie cartea „Un secol de ceață”.
Apoi, a fost premiera spectacolului „Regele, bufonul și domnii șobolani” de Matei Vișniec, regia Mihaela Panainte și Jean-Francois D’Hondt. Piesa s-a jucat în prezența autorului, în fața unui numeros public.
Festivalul ”Unire prin Cultură” continuă, până duminică, 15 mai. În fiecare seară, începând de marți, 10 mai, iubitorii de teatru sunt așteptați la reprezentațiile sus­ținute de actorii Teatrului Național Satiricus ”Ion Luca Caragiale” din Chi­și­nău (Republica Moldova), cu care Teatrul de Artă Deva are încheiat un parteneriat artistic. Instituția teatrală din Chișinău este condusă de Sandu Grecu, regizor de renume care a montat deja câteva piese și la Deva.

Despre geniu
Personalitate marcantă a două secole, Matei Vișniec este cel mai jucat drama­turg român pe plan internațional și un simbol al patriotismului şi modestiei. El
s-a născut în 29 ianuarie 1956 în Rădăuți. În 1987 artistul s-a stabilit în Franța și lu­crează ca jurnalist la Radio France Inter­nationale. Piesele sale au fost jucate în peste 30 de țări.Piesele lui Matei Vișniec sunt traduse în peste 25 de limbi.
„De la actorii din România am învățat foarte mult în anii 70-80, am învățat ce înseamnă geniul, intuiția. Mă aflu la Deva, unde urmează să văd o piesă despre pro­blemele existențiale. Acest festival (n.r.-Unire prin Cultură) a pornit pe un drum foarte bun. Și important și necesar, care reunește foarte multe forțe culturale.(…)
Despre piesă, (n.r.-Regele, bufonul și domnii șobolani) ce pot spune?. La tea­tru, fiecare iese cu o părere despre piesa pe care o vede. Acesta este scopul meu, să stimulez spiritul, să stimulez reflecția, să trezesc conștiința și mai mult. Teatru este făcut să ne bulverseze, să ne scoată din confort, să ne perturbe. (…)
Cultura creează spații de sensibilitate, de gândire. Toți suntem de cultură euro­peană. Suntem europeni nu pentru că tră­im pe acest continent, ci pentru că avem o identitate culturală europeană. Prin teatru, prin cultură putem face față adversităților. (…) Scriu de 50 de ani. Probabil că ursitoarele au spus, când
m-am născut, hai să-l facem să scrie, să scrie cuvinte toată viața. În două limbi. Am scris milioane de cuvinte în româ­neș­te și franțuzește. Am început cu poe­zia, apoi cu teatrul.Toată viața mea am scris cuvinte care au trăit 24 de ore, pentru că eu așa numesc munca pe care am prestat-o la Radio France Internatio­nal. Așa mor realitățile. Am trăit din cu­vinte care mureau repede, pentru că asta e meseria de jurnalist.(…)
De ce am scris această carte? (n.r.-Un secol de ceață).
Am ajuns în Franța, venind dintr-o dic­ta­tură din România. A considera, totuși, că mașina comunistă a fost impecabilă, dar de fapt a fost condusă prost, asta este o idee cu care nu m-am împăcat nicio­dată. Au murit milioane de oameni din cauza acestei mașini comuniste și, totuși, se vrea să se demonstreze că doc­trina nu are fisuri, dar totdeauna la volanul ei a fost cineva care a condus prost”, a spus marele scriitor, la Deva.

„Prin cultură învingem răul”
„Acest concept de cultură care unește funcționează și este un pas important, mai ales în aceste zile, cu războiul din Ucraina. Ne bucurăm că o trupă cu 50 de oameni a venit la noi, la Deva, acasă, de fapt, cu bucurie, să joace câteva piese. Fes­tivalul este un protest față de ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Ne bucu­răm că prin cultură putem învinge răul”, a spus Mihai Panaitescu, managerul Tea­trului de Artă Deva.
„Colaborarea dintre Teatrele din județ și cel din Chișinău este una fructuoasă. Mă bucur foarte mult că l-am avut oas­pete pe marele dramaturg Matei Vișniec și pe Sandu Grecu, directorul Teatrului Satiricus din Chișinău. Este un mare eve­ni­ment im­portant, acest festival, Uniți prin Cultură”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Ion Bădin.
„Este important că se produce acest eveniment cultural. Acest proiect vine să spună că noi, artiștii, de pe ambele maluri ale Prutului suntem un popor, suntem pentru unire”, a afirmat Sandu Grecu, directorul Teatrului „Satiricus” din Chișinău.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura