Magdalena Șerban
În data de 14 august, începând cu ora 13:00, Curtea Școlii Gimnaziale din Romos va fi gazda evenimentului de suflet al celor de aici. Sunt așteptați localnici, fii ai comunei, prieteni, rude și oricine se simte legat sufletește de aceste meleaguri.
Invitație la port popular
„Ca semn de preţuire pentru simbolurile comunei, vor fi depuse coroane la Monumentul Eroilor, respectiv la bustul lui Niculae Stăncioiu, cel care a fost un apreciat medic cardiolog şi profesor universitar, punând bazele «Institutului inimii» din Cluj. Acestuia i se datorează existenţa dispensarului şi a Casei de Cultură din Romos. Să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului! În cadrul manifestării am prevăzut și acordarea unor Diplome de Cetățean de Onoare. Sunt persoane și personalități marcante și definitorii pentru comunitatea noastră și dorim să ne exprimăm aprecierea, cu acest prilej. În fapt, acesta este doar un început, urmând ca la viitoarele evenimente să reluăm o astfel de acțiune. Sunt convinsă că mulți dintre participanţii la manifestări vor alege să poarte straie tradiţionale, insuflând dragostea pentru tradiţie, copiilor şi nepoţilor lor. Nu ar fi prima oară când autenticul este perpetuat prin frumusețea portului străbun. Ce ne dorim e ca întrunirea să aibă și rol de promovare a producătorilor locali. Va fi un perimetru special amenajat pentru aceștia, de la unt, la caș și orice alt produs obținut strict în regim local urmând să fie făcut cunoscut, degustat și cu siguranță apreciat. Nu e păcat să nu ne susținem producția locală? Alții tânjesc după așa ceva, iar noi, că o avem, nu e corect să nu o scoatem la lumină. Apoi, de la ora 15:30 am pregătit un program artistic care se va îmbina foarte bine cu bucatele alese, socializarea și depănarea amintirilor. Publicul se va putea bucura de prestațiile unor artiști îndrăgiți, așa cum sunt Ovidiu Homorodean, Eugen Mihăilă, Ionuț Lupuț și Diana Fechete, Maria Stroia, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Angela Berian, Andreea Lazăr, Adelina Gagea, Gheorghe Lăscoiu, Ioana Szekely, Daria Simedru, Bogdan Mogoaia, Mihai Petreuș, dar și de evoluția Cetelor de călușari din satele Romos, Romoșel, Vaidei și Ciungu Mare. Ceea ce e de remarcat e faptul că ponderea cea mai mare dintre acești interpreți enumerați înseamnă artiști cu un palmares impresionant, care și-au câștigat renumele și au rădăcini chiar la noi în comună. Totodată, programul include talente locale pe care vrem să le prezentăm publicului larg. Per ansamblu, ne bazăm pe valorile pe care comuna le are și le-a dat întregului județ și chiar țării. De la ora 21:00, bașii preiau tonul distracției, urmând DJ Klaus&trupa Pragu de Sus. Vă așteptăm cu mare drag și deschidere pentru a petrece împreună. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine”, a fost invitația lansată
de primărița din Romos, Mihaiela Csatlos (foto).
Promotori ai locurilor
Trebuie amintit că de aici au plecat oameni care de-a lungul timpului au făcut cinste în întreaga lume. Spre exemplu, renumitul cardiolog Niculae Stăncioiu, istoricul Aurel Răduțiu Eugen, pictorul Aurel Nedel și criticul literar, folclorist și profesor universitar Ion Dodu Bălan, toți trecuţi în nefiinţă. Ar mai fi de punctat că saşii care au plecat din aceste zări revin des în Romos. Unii încă mai au case în localitățile aparținătoare comunei, rădăcinile lor fiind legate de zonă. Pe de altă parte, puţină lume ştie că în 1980, în Romos, populația săsească număra aproape 300 de suflete. Câteva zeci au reuşit să plece încă dinainte de Revoluţie, însă după 1989, teama că graniţele se vor închide a făcut ca din 250 de saşi, câţi existau aici în 1990, să mai rămână doar puțini. Majoritatea s-au stabilit în Sudul Germaniei şi se întâlnesc o dată la doi ani, de regulă la Ausburg, pentru a-și aminti de vatra părintească și a împărtăși povești de viață. Însă dincolo de cifre, cea mai importantă rămâne lecția de conviețuire, ce a fost scrisă pe parcursul deceniilor scurse, cele două comunități (săsească și romoșană) unindu-se sub același crez.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…