Ieri, Casa de Cultură din Călan a fost gazda ceremoniei de absolvire a peste 300 de asistenţi medicali generalişti şi de farmacie, care au urmat cursurile Şcolii Postliceale „Carol Davila“ Călan şi ai structurilor acesteia din Deva şi Caransebeş.
Aşa cum tradiţia o cere, s-a predat Cheia şi cu multe emoţii, a fost depus Jurământul Asistentului Medical. La festivitate au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, deputatul hunedorean Natalia Elena Intotero, Corina Militaru, vicepreşedinte al Ordinului Asistenţilor Medicali din judeţul Hunedoara, Iulia Bărţan, jurist în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva şi totodată profesor al şcolii sanitare, Dan Terteci, directorul de cabinet al prefectului de Hunedoara, Marieta Milian, profesor al şcolii şi absolvent al primei generaţii de asistenţi de la Carol Davila Călan, precum şi colaboratori ai unităţii de învăţământ, unii veniţi chiar din judeţele vecine. Evenimentul a continuat cu un spectacol popular în interpretarea lui Ciprian Roman, iar banchetul s-a desfăşurat la Restaurantul „Royal” din localitate. Acolo, au cântat îndrăgiţi artişti ai muzicii populare, Mariana Deac, Ciprian Roman şi Ansamblul „Doina Crişului”.
Prima promoţie, acum 18 ani
Pentru conducerea şcolii, festivitatea a venit cu o bucurie suplimentară: s-au împlinit 18 ani de la prima promoţie de absolvenţi, celebrându-se asltfel „majoratul” acestei şcoli postliceale hunedorene. „Şcoala noastră a dat societăţii, până acum, 2.745 de absolvenţi. Ţinem mult la calitatea actului şcolar, drept dovadă, o foarte mare pondere din angajaţii de la Spitalul Judeţean din Deva o reprezintă foşti absolvenţi de-ai noştri, iar în cazul Spitalului de Urgenţă din Petroşani, la fel. Plus mulţi alţii care activează în cadrul farmaciilor sau cabinetelor medicale din judeţ sau îşi fac meseria fie în alte zone ale ţării, fie peste hotare. La noi nu se face doar teorie, ci practica este foarte importantă, ea realizându-se la spitalele din Deva, Haţeg şi Petroşani”, a subliniat Eleonora Gavrilesc, managerul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ din Călan. Tot aceasta a mai menţionat că proiectul european „Practica de calitate – tineri competitivi pe piaţa muncii!“ a fost implementat şi îl consideră o provocare în atragerea de alte noi programe menite să aducă beneficii cursanţilor. Aşa că promite că istoria europeană se va repeta, de data aceasta, posibil pe alte axe de aplicare.
De peste două decenii
Şcoala Postliceală „Carol Davila“ Călan este o filială a Şcolii Postliceale Carol Davila-Bucureşti şi a fost fondată în anul 1993. Pe lângă Călan, instituţia îşi mai desfăşoară activitatea şi la structurile din Deva şi Caransebeş. În 1999, a primit autorizaţia de încredere, emisă de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar în anul 2009, la propunerea Comisiei Naţionale de Evaluare şi Acreditare a Învăţământului Preuniversitar, a fost acreditată prin Ordinul emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. “Am început cu un număr de 72 de persoane, iar acum, am ajuns să fim importanţi furnizori ai forţei de muncă pe piaţa de profil. Meritele sunt ale tuturor celor implicaţi în activitatea de zi cu zi şi cărora doresc să le aduc mulţumiri”, a spus, în încheiere, managerul Şcolii Sanitare din Călan.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…