Înainte de toate, Florenţa este un oraş incredibil de frumos. Un mănunchi de acoperişuri roşiatice şi splendori renascentiste, oraşul capitală a Toscanei sălăşluieşte printre dealurile viticole din zona Chianti. Florenţa abundă de palate vechi, domuri ondulate, biserici splendide pline de opere de artă de cea mai înaltă clasă şi galerii de artă cunoscute în toată lumea.
Ca multe mari oraşe, Florenţa este clădită pe malurile unui râu mare, râul Arno. Acest râu care străbate oraşul poate fi traversat prin multe locuri, dar fără îndoială cel mai de seamă dintre toate este Ponte Vecchio, cel mai vechi pod din Florenţa, construit în 1345. Oraşul Florenţa este destul de compact, multe dintre obiectivele turistice găsindu-se comasate în câteva zone, ceea ce face posibilă vizitarea tuturor atracţiilor pe jos. De fapt, este posibil ca turiştii să traverseze întregul centru vechi al oraşului în aproximativ jumătate de oră.
Ca regulă generală, se poate spune că în Florenţa hotelurile sunt scumpe, deşi în unele perioade pot fi găsite şi hoteluri ieftine, sau se pot găsi anumite oferte accesibile de cazare. Cazarea în Florenţa poate fi greu de găsit în lunile cele mai ocupate din an, de aceea în general se recomandă rezervarea din timp
Obiective şi atracţii turistice
Vă prezentăm succint câteva obiective ce nu trebuiesc ratate în vizita dumneavoastră la Florenţa.
Domul din Florenţa – Duomo di Firenze sau Catedrala din Florenţa – este una dintre cele mai mari catedrale din lume şi a fost construită între anii 1296 şi 1436. Domul impozant a cărui proiectare este atribuită arhitectului florentin Filippo Brunelleschi încă domină centrul istoric al oraşului. Muzeo dell’Opera del Duomo este situat în Piazza del Duomo şi este dedicat istoriei şi eforturilor de ridicare a Catedralei din Florenţa. Muzeul dispune de o colecţie impresionantă de opere de artă ce provin de la catedrală, cum ar fi sculpturi, relicve, icoane dar şi panourile originale de la baptisteriu. De asemenea, tot aici sunt expuse şi ustensile folosite la construcţia catedralei.
Ponte Vecchio – Vechiul Pod – este un pod medieval ce se întinde peste râul Arno din Florenţa. Este unul dintre puţinele poduri cu magazine construite pe el care încă mai sunt în picioare. Deasupra magazinelor există Coridorul Văsari, un pasaj ce face legătura între Galeriile Uffizi şi Palatul Pitti aflat pe cealaltă parte a râului. Podul pietonal este aproape în permanenţă plin de turişti şi muzicieni, pictori sau tot felul de interpreţi care creează în mod constant o atmosferă plină de viaţă. Podul trebuie neapărat văzut la apusul soarelui de pe Ponte Santa Trinita, deoarece atunci este cu adevărat splendid.
Galeria Uffizi este cel mai cunoscut muzeu din Florenţa. Colecţia sa de pictură renascentistă, găzduită de un palat din secolul al 16-lea, este cu adevărat deosebită şi conţine lucrări ale celor mai celebri pictori ai epocii, inclusiv Michelangelo, Leonardo da Vinci şi Botticelli.
Palatul Uffizi – Palazzo degli Uffizi – a fost construit între anii 1560 şi 1580, pentru a găzdui organismele administrative ale ducelui Cosimo I de Medici. Clădirea extrem de elegantă a fost proiectată de arhitectul preferat al ducelui, Giorgio Vasari, cel care a făcut clădirea în formă de U cu două galerii lungi legate între ele de o mică galerie cu arcade ce are faţa orientată spre râul Arno. Prin ridicarea palatului s-a creat o curte foarte lungă ce astăzi este numită Piazza degli Uffizi. Faţadele Palatului Uffizi ce mărginesc această curte sunt decorate cu nişte nişe ce conţin statui ale unor importante figuri istorice. În 1565, chiar înainte ca Palatul Uffizi să fie terminat, Vasari a legat clădirea de clădirea învecinată numită Palazzo Vecchio şi de Palazzo Pitti ce se afla peste râu, pentru ca familia conducătoare să nu fie nevoită să iasă în exterior pentru a se desplasa între aceste clădiri. În 1583, Palatul Uffizi a fost legat şi de terasă de la Loggia dei Lanzi, permiţând Familiei Medici să participe la evenimentele din Piazza della Signoria fără a-şi părăsi palatele.
Piazza della Signoria a fost creată în secolul al 13-lea şi a devenit cea mai importantă piaţă din Florenţa, datorită faptului că se află în apropiere de Palazzo Vecchio şi Palatul Uffizi. În piaţa decorată cu o colecţie impresionantă de statui, se găsesc o mulţime de cafenele şi restaurante.
Palazzo Vecchio. Construcţia unui sediu al conducerii oraşului a început la sfârşitul secolului al 13-lea. Terminat în 1322, a fost iniţial cunoscut sub numele de Palazzo Popolo, dar mai târziu a fost rebotezat cu numele de Palazzo Vecchio. Prezenţa acestui palazzo a adus pentru Piazza della Signoria un rol cheie în istoria politicii florentine. Din secolul al 14-lea, politicienii florentini au început să se adreseze poporului din balcoanele de la Palazzo Vecchio, ceea ce a făcut ca cetăţenii din Florenţa să se adune în piaţă pentru evenimentele importante din viaţa politică a oraşului.
Basilica di San Lorenzo este una dintre cele mai vechi biserici din Florenţa, originile ei putând fi urmărite până în vremurile Imperiului Roman. Fiind biserica parohială a Familiei Medici, membrii acestei familii au continuat secole de-a rândul să o înfrumuseţeze. Înfăţişarea actuală datează din 1419, când Giovanni de Meidici (Cosimo cel Bătrân) l-a angajat pe Brunelleschi să reconstruiască acest aşezământ de cult. Brunelleschi a murit înainte ca reconstrucţia să fie terminată şi mulţi alţi arhitecţi au continuat lucrările la biserică respectând însă proiectul renascentist al lui Brunelleschi.
Grădinile Boboli. Parcul Boboli este unul dintre cele mai importante obiective din Florenţa. Cu o dimensiune impresionantă, Grădinile Boboli găzduiesc statui, fântâni şi un obelisc ce a fost făcut în timpul domniei faraonului Ramses al II-lea. Grădinile Boboli reprezintă o atracţie importantă ce merită văzută.
Muzeul Naţional Bargello este unul dintre primele muzee naţionale din Italia şi expune o colecţie cu adevărat impresionantă de sculpturi renascentiste. Muzeul are câteva camere cu adevărat impresionante, cum ar fi camera Donatello şi camera Michelangelo.
Loggia dei Lanzi este o superbă galerie cu arcade, care a fost construită în secolul al 14-lea în Piazza della Signoria chiar în faţa unui alt obiectiv turistic de marcă din Florenţa, Palazzo Vecchio. Scopul original al acestei galerii a fost să protejeze demnitarii de ploaie şi alte intemperii în timpul unor ceremonii oficiale sau alte evenimente şi întâlniri publice. Astăzi găzduieşte o serie de statui, cea mai cunoscută fiind cea a lui Perseu după ce a ucis Meduza.
Palazzo Pitti este un palat situat peste râul Arno de centrul istoric al oraşului Florenţa. A fost construit de un bogat bancher florentin şi mai târziu a fost achiziţionat de membrii familiei Medici, care au ales să-şi mute reşedinţa aici, după ce au adus modificări importante clădirii. Astăzi este un important complex muzeal ce trebuie neapărat vizitat într-o vacanţă la Florenţa.
Galleria dell’Academia este muzeul din Florenţa unde poate fi admirată cea mai celebră şi poate cea mai frumoasă statuie din întreaga lume: David de Michelangelo Buonarroti. Pe lângă această celebră statuie mai pot fi admirate şi multe alte capodopere ale lui Michelangelo şi ale altor mari artişti renascentişti care au creat în Florenţa.
Basilica Santa Croce este unul dintre cele mai importante obiective turistice şi istorice din oraş. Este una dintre cele mai mari biserici franciscane şi locul în care se odihnesc o serie de personalităţi marcante din istoria Italiei, cum ar fi Michelangelo sau Machiaveli. Tot aici este înmormântat şi Galileo Galilei. Biserica este în sine foarte frumoasă, dar atracţia principală o reprezintă cele peste 270 de personalităţi de excepţie înmormântate aici.
Mercato Nuovo este un important obiectiv turistic din Florenţa, un loc foarte animat ce atrage un număr impresionant de turişti. Punctul forte al pieţei ce datează din secolul al 16-lea este. Îl Porcellino (Purcelul), o fântână pe care toţi turiştii vor să o vadă, pentru a mângâia râtul statuetei. Se spune că toţi cei care mângâie statuia porcului de la fântâna din Mercato Nuovo ajung să revină în acest oraş splendid. Tot aici se găseşte şi piatra ruşinii, un loc unde comercianţii care deveneau insolvabili, erau umiliţi înainte de a fi trimişi la închisoare sau expulzaţi din Florenţa.
Piazza della Repubblica a fost creată la sfârşitul secolului al 19-lea ca parte dintr-un foarte ambiţios proiect de modernizare şi reamenajare a centrului istoric al oraşului Florenţa. Astăzi, Piazza della Repubblica creează un contrast interesant cu centrul istoric al oraşului ce o înconjoară, plin de alei înguste şi clădiri vechi de multe secole. În piaţă şi în jurul său se găsesc o mulţime de cafenele foarte populare printre localnici, printre care şi Giubbe Rosse, cunoscută ca fiind locul preferat al mai multor artişti.
Câteva lucruri utile pentru turişti
Florenţa este un oraş extrem de sigur. Ca orice oraş în care afluenţa de turişti este foarte mare, există totuşi riscul apariţiei hoţilor de buzunare sau al comercianţilor care încearcă să profite de naivitatea celor veniţi să viziteze comorile renascentiste ale Florenţei. Turiştii care doresc să raporteze diverse furturi o pot face la poliţie. Secţia de poliţie din Piazza dei Ciompi este poate cea mai obişnuită să lucreze cu turiştii care au avut probleme cu hoţii de buzunare.
Ca în toată Italia, este bine să nu lăsaţi lucruri de valoare la vedere în maşină. Este bine să nu le lăsaţi deloc. Maşinile străine sau cele închiriate sunt ţintele cele mai dese ale hoţilor. Dacă aveţi asigurare şi se întâmplă să vă spargă maşina, raportaţi la poliţie şi obţineţi o hârtie scrisă din partea lor pentru a putea mai apoi folosi asigurarea.
Cetăţenii români, ca membri ai Uniunii Europene, beneficiază de aceleaşi gratuităţi în serviciile medicale de urgenţă ca şi italienii. În caz de probleme medicale, există Serviciul medical turistic, cu program non-stop, nefiind nevoie de programare. Doctorii de la acest serviciu vorbesc engleza, franceza şi germana.
Restaurantele au în general incluse în preţ taxele pentru servicii, aşadar, nu este neapărat necesar să lăsaţi bacşiş. Se obişnuieşte însă să se lase o sumă mică, până într-un euro de persoană. Dacă pe bon nu există însă trecută o taxă de servire, clientul poate lua în calcul un bacşiş de 10 la sută. În baruri, italienii lasă mai mereu tot restul foarte mic drept bacşiş, de multe ori chiar 10 sau 5 cenţi. În târguri şi pieţe vă puteţi negocia cu comercianţii şi puteţi obţine preţuri mai bune. În magazine însă acest lucru nu este posibil, cu unele excepţii unde puteţi obţine discount-uri dacă se întâmplă să cumpăraţi cantităţi mai mari din produsele vândute. Puteţi găsi şi preţuri mai bune la hoteluri şi pensiuni dacă staţi mai multe zile, aşa că nu ezitaţi să întrebaţi dacă puteţi beneficia de vreo reducere în acest caz.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…