Cristina Ghenea
O casă de vacanţă din apropierea municipiului Deva a fost făcută scrum, după ce un incendiu de vegetaţie uscată a fost scăpat de sub control. După ce, doar luna aceasta, au ars peste 2.300 de hectare de teren şi peste 400 de hectare de litieră de pădure, ieri au fost „arşi“ la buzunare şi primii vinovaţi. Pompierii au dat amenzi în valoare de 11.000 de lei.
A dat foc la mirişte
Proprietarul unei cabane din zona satului Cozia a rămas stupefiat, când a văzut că imobilul i-a fost cuprins de flăcări, din cauza vecinului său, care aprinsese miriştea. Două echipaje de pompieri au intervenit cu autospeciale cu apă şi spumă, însă casa a ars din temelii. Mai mult, flăcările au cuprins şi o magazie aflată lângă cabană, care de asemenea, a fost făcută scrum. Vinovatul urmează să fie amendat şi riscă să se aleagă cu dosar penal, pentru distrugere din culpă prin incendiere.
Amendaţi de pompieri
Tot ieri, au fost date şi primele amenzi celor care se fac vinovaţi pentru astfel de arderi necontrolate. Potrivit reprezentanţilor ISU Hunedoara, 11 fermieri care au provocat incendii încercând să igienizeze terenurile agricole au fost sancţionaţi cu câte 1.000 de lei. „Nouă amenzi au fost aplicate proprietarilor de terenuri din zona Brad, una în zona Haţeg şi o alta în Hunedoara. Fermierii au fost prinşi în flagrant sau au recunoscut că sunt autorii arderilor scăpate de sub control”, a precizat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU.
Vor pierde subvenţia de la APIA
În plus, vinovaţii riscă să-şi piardă şi subvenţia de la APIA. „Dacă suprafaţa arsă este mai mare de 30 la sută din cea solicitată la plată, fermierii îşi vor pierde subvenţia. Pentru suprafeţe mai mici de atât, aceştia vor fi sancţionaţi cu tăieri cuprinse între 5 şi 25 la sută din subvenţii”, a declarat Veronica Borungel, directorul APIA Hunedoara. De altfel, aceasta a adăugat că igienizarea terenurilor prin ardere este interzisă, indiferent dacă fermierul are, sau nu, autorizaţie. „Ei sunt obligaţi să igienizeze suprafeţele, însă prin tehnici tradiţionale, adică prin cosire sau greblare, nu prin ardere. Prin teledetecţie, îi monitorizăm şi îi scoatem din drepturi pe cei care nu respectă aceste condiţii. Mai mult, igienizarea terenurilor trebuie făcută până cel târziu în 15 mai, altfel, începând din 1 august, fermierii rămân fără subvenţie”, a declarat Borungel.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…