Politica si administratie

Fondul salarial din 2019, cuiul din talpa primarului din Crişcior

Magdalena Şerban

La nivelul administraţiilor publice, valorile salariale se stabilesc în prezent prin înmulţirea salariului minim brut cu coeficienţii aprobaţi prin hotărâri de consiliu local. Ţinând cont că de la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.900 la 2.080 de lei, iar pe lângă funcţionarii din primărie, mai au carte de muncă şi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, fondul alocat pe 2019 s-a majorat considerabil. Una dintre comunele hunedorene mari, Crişcior, se confruntă cu o astfel de problemă.

„Din păcate, ne-a murit colegul de la Taxe şi Impozite, iar în locul său nu vom mai angaja om. De asemenea, ne va pleca secretarul de la primărie şi am decis că ne vom descurca fără să ocupăm postul. Dar şi aşa ne va fi greu. Din calculele noastre, cu tot cu majorarea salariului minim brut, acordarea de tichete de vacanţă şi indemnizaţii de hrană, după cum ne obligă legea, ajungem să avem un plus de circa 100.000 de lei la fondul de salarii, comparativ cu anul trecut. Nu aici e cu cântec, ci la sumele aferente plăţilor ce trebuie asigurate asistenţilor personali. În 2018 au fost cheltuiţi 1.900.000 de lei. Cu tot cu creştere şi cu norma de hrană, vom ajunge în acest an la 2.300.000 de lei. Pe de altă parte, salariile celor care lucrează efectiv în primărie (peste 20) însumează undeva la 1.600.000 de lei ”, a spus Ovidiu Furdui (foto), primarul comunei Crişcior.
Acesta este de părere că guvernanţii ar trebui să ţină cont de situaţiile din teritoriu atunci când decid alocările bugetare şi speră ca noul buget să fie unul care să permită funcţionarea în parametri normali, şi nu să îngroape conducerile locale. ,,Dacă nu vom avea din ce să susţinem aceste salarii, nu cred că există o altă soluţie decât trimiterea asistenţilor personali în şomaj. Când primim fonduri de la Guvern, facem angajări. Nu ţine de mine acceptarea unui dosar. Ce stabileşte medicul specialist, noi trebuie să respectăm. Totuşi, aşteptăm bugetul. Poate chiar ne sunt cuprinse aceste sume şi vorbim cu păcat. Nu poţi echivala o comună mică, ce are, să zicem, trei-patru asistenţi personali, cu una mare. Cert e că în funcţie de ce ni se alocă, e posibil să scădem şi coeficienţii. Vom trăi şi vom vedea”, a mai afirmat primarul din Crişcior.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago