Categories: Comunitate

FORMAţiuni, prima tabără de Land art găzduită de Geoparcul Ţara Haţegului

      Vizitatorii Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului au de acum la dispoziţie noi puncte de atracţie în comuna Densuş.
Cinci lucrări de mari dimensiuni, realizate în aer liber, din elemente naturale (piatră, lemn şi lut) sunt amplasate în diferite locuri de pe teritoriul comunei, ţinând cont de specificul istoric, geologic, natural şi emoţional al locului. Lucrările au fost realizate de şase artişti plastici specializaţi în artă monumentală, pe parcursul a 10 zile, în perioada 5 – 15 august 2019, în cadrul taberei Geopark Land Art FORMAţiuni.
Evenimentul este singular în peisajul cultural, social şi artistic de astăzi prin asumarea unei legături directe între specificul intervenţiilor land art şi identitatea locului. Teritoriul Geoparcului este una dintre zonele cu cea mai concentrată încărcătură culturală nu doar din ţară, ci din întreg arealul balcanic, unic prin modul în care se suprapun părţi din istoria naturală, geologică, naţională şi locală. Lucrările artistice rezultate completează activităţile culturale şi educaţionale din Geoparc, fiind parte integrantă a identităţii acestuia.
În apropierea bisericii din Densuş, Dragoş Neagoe, specializat în realizarea de portrete la scară monumentală, a creat lucrarea Amprenta unui portret regăsit (Deceneu). Este o lucrare monumentală, un portret al lui Deceneu care transpune şi transmite caracteristicile emblematice ale personajului, dincolo de legende. Având o dimensiune de 4,2 m, aceasta este cea mai mare lucrare de acest fel a artistului şi prima amplasată permanent în exterior.
Delia Călinescu a realizat pe parcursul taberei lucrarea Coruperea Formelor. Este o interpretare artistică despre modul în care poate fi scrisă istoria unui loc şi despre cum intervenţia omului în natură poate fi deopotrivă distructivă şi constructivă.
O altă lucrare ce marchează spaţiul şi timpul Ţării Haţegului îi aparţine lui Răzvan Neagoe. Intitulată #a24.968teg, lucrarea reprezintă istoria în cifre, o sferă a imaginii în oglindă a Ţării Haţegului şi a schimbărilor care s-au petrecut de-a lungul timpului în această regiune. Totodată, lucrarea invită la descoperirea legăturii dintre istorie şi turism.
Mălina Ionescu şi Andreea Medar au realizat o lucrare de mari dimensiuni, intitulată Landmark #1. Este un traseu reprezentând deopotrivă un drum şi un mesaj codat.
Cei cinci artişti sunt reuniţi în grupul STUP şi au o vastă experienţă profesională. Lor li s-a alăturat artistul plastic local Dorin Socaci care, împreună cu comunitatea din Peşteana, a realizat lucrarea „I Love Peşteana“, o introducere în poveştile satului, amplasată la intrarea în localitate, dinspre drumul naţional. (A. Popa)

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago