Categories: ActualitateFlash

Foştii mineri culeg ciuperci pentru Europa

Maximilian Gânju

Întreaga cantitate de produse oferite de pădure, recoltată de pe versanţii munţilor din Valea Jiului, ia calea exportului. Dacă înainte de anul 1989, o parte dintre fructele de pădure erau prelucrate în zonă şi ajungeau în borcanele cu dulceaţă fabricate în România, fiind destinate românilor, după Revoluţie, şi în special în ultimii ani, aproape tot ceea ce se recoltează de către săracii Văii pleacă „afară”, în special, în Italia şi Germania.

Oameni care au rămas fără un venit

În Valea Jiului, cei mai mari culegători de afine, zmeură sau ciuperci sunt persoanele care au fost disponibilizate de-a lungul anilor din minerit şi care în prezent nu mai au un loc de muncă stabil. Din fericire pentru Europa, numărul acestora este deosebit de mare, astfel că, anual, zeci de tone de fructe de pădure pleacă la export. „Pot să spun că toţi culegătorii de bureţi sau fructe de pădure provin din rândul celor fără un loc de muncă. Fie că este vorba despre şomeri, fie foşti mineri, care după disponibilizare au rămas fără nici un venit. Aceştia sunt oamenii pe care ne bazăm noi, dar şi toate celelalte puncte de recoltare din Valea Jiului. Deşi nu câştigă cine ştie cât, avem oameni care vin până la noi, tocmai din Băniţa sau chiar din Uricani”, a declarat Laurenţiu Floca, şeful Centrului de colectare din Aninoasa.

Nu sunt mulţi bani, dar îi salvează

La centrul de colectare a fructelor de pădure din Aninoasa, până în 5 iulie, au fost primite doar ciuperci, respectiv hribi, gălbiori şi foioşi. Din 5 iulie, pot fi aduse însă şi afine. „La ciuperci se câştigă, pe kilogram, în funcţie de calitate şi de soi, între 2 şi 6 lei. Nu sunt sume mari, dar pentru unii reprezintă o avere, fiind singurul câştig pe care îl obţin. Acum am început să primim şi afine, aşa că îşi vor putea extinde domeniul de activitate şi vor câştiga mai mulţi bani”, a mai spus Laurenţiu Floca.

Numai în cursul anului trecut, din Valea Jiului au plecat la export, adică în Italia, Germania sau Olanda, câteva zeci de tone de ciuperci, zmeură sau afine. Cea mai mare cantitate printre fructele de pădure recoltate în 2009 în Valea Jiului a reprezentat-o cea de afine negre sau roşii. Pe locurile următoare s-au situat măceşele, murele, păducelul şi ciupercile.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago