Fostul ministru de Interne George Homoştean, trimis în judecată

Natalia Bumbac

Dosarul cunoscut opiniei publice cu denumirea „Moartea dizidentului Gheorghe Ursu”, în care hunedoreanul George Homoştean (foto), fost ministru de Interne în perioada 1978 – 1987, acum în vârstă de 93 de ani, este acuzat de complicitate la infracţiuni contra umanităţii, a fost trimis spre judecare.
Informaţia a fost transmisă ieri, într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Alături de ministrul Homoştean, acuzat de aceeaşi infracţiune, a fost trimis în judecată Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului. În acelaşi dosar au fost trimişi în instanţă maiorul în rezervă Marin Pârvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, pentru infracţiuni contra umanităţii.
Internat în spital, în stare gravă     
Dacă atunci când procurorii au cerut preşedintelui României avizul pentru începerea urmăririi penale împotriva lui George Homoştean, fostul ministru ne-a putut da un punct de vedere prin telefon, de data aceasta nu am reuşit să luăm legătura cu el. Potrivit lui Nicolae Lozneanu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – filiala Hunedoara, asociaţie al cărei preşedinte este George Homoştean, în prezent, fostul ministru este internat la un spital din Alba Iulia, având probleme grave de sănătate.
Dosarul a fost redeschis
Dosarul în care au fost anchetate condiţiile în care a decedat dizidentul Gheorghe Ursu a fost redeschis la insistenţele fiului acestuia, nemulţumit de sentinţa care s-a dat în acest caz, prin care vinovaţi de moartea lui Ursu au fost găsiţi foşti colegi de-ai lui de celulă. Din datele anchetatorilor, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 şi decedând la data de 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava. „Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face «dovada» că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au «inventat» infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine. În realitate, aşa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de aspecte precum: legăturile disidentului cu postul de radio «Europa Liberă», relaţiile şi discuţiile cu lumea literară şi artistică din ţară şi din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului şi despre conducătorii partidului şi statului comunist. Inculpaţii Pârvulescu Marin şi Hodiş Vasile, în calitate de ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”, se arată în comunicatul procurorilor.
A dezinformat ambasadele
Acuzaţiile din dosarul „Moartea disidentului Ursu Gheorghe” în închisorile comuniste ajung până la fostul ministru de Interne, după 30 de ani de la producerea tragediei. „Inculpaţii George Homoştean, în calitate de ministru de Interne şi Tudor Postelnicu, în calitate de şef al Departamentului Securităţii Statului, în cursul lunilor octombrie şi noiembrie 1985, au transmis către Ambasadele României de la Paris şi Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv şi politic al acţiunilor întreprinse de inculpaţii maior (rez.) Pârvulescu Marin şi col. (rez.) Hodiş Vasile împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru opinii considerate ostile regimului comunist. De asemenea, la solicitarea comunităţii internaţionale şi a unor oameni politici din SUA de a primi informaţii referitoare la situaţia disidentului român, aceştia au ascuns caracterul represiv al acţiunilor îndreptate împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, inculpaţii Homoştean George şi Tudor Postelnicu înlesnind astfel săvârşirea faptelor comise de inculpaţii maior (rez.) Pârvulescu Marin şi col. (rez.) Hodiş Vasile. Totodată, în exercitarea abuzivă a funcţiilor deţinute, cei doi foşti demnitari au întreprins demersuri dolosive în scopul ascunderii cauzelor reale ale cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi, ulterior, ale cauzelor decesului acestuia”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.
Dosarul a fost trimis spre judecată la ÎCCJ, instanţă competentă în soluţionarea cazurilor în care sunt judecaţi miniştri sau foşti miniştri.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Da, timpul nu aduce neapărat uitarea. Procesul poate nu mai are valoare pragmatică dar etica sa este imensă.

  • Comunistoizii astia au preluat si Asociatiile de vetani de razboi ???
    Astia-si aranjau functii in spatele frontului, si apoi torturau pe cei aflati in linia intai si ulterior prizonieri la rusi in Siberia.
    Dumnezeu nici nu uita, nici nu doarme.
    26 = douazeci si sase de ani de pensie babana, platita de noi toti, dupa ce ai pe "dosarul vietii" (constiinta nu au avut NICIODATA), pete de sange ?!?
    Bagati la cap, voi generatii needucate decat pe facebook, ca pedepsele pentru crimele astora (ca-s multi, nu unul) le ispasim toti, tot noi.
    Dinozaurieni comunisti.

  • In 1990 nu se stiau treburile astea ? Sau i-a "ascuns" Iliescu ? Acum e tarziu, exact cum tarziu este si pentru Visinescu si alti tortionari. La 90 de ani si-au trait traiul...ce sa-i mai condamni ? Eeee, in '90 era alta treaba.

  • Ce te mira Alli Baba?
    Alti comunistoizi nesimtiti au preluat conducerea asociatilor de revolutionari.
    Asta dupa ce au fost si turnatori pe la securitate.
    Sper sa nu fie prea tarziu nici pentru ei cand vor plati. Sa simta nenorocitii!

  • Da, dar cu președinții de la Crucea Roșie, Drumuri Județene și Consiliul Eparhial de pe lista colonelului Vucian Lăceanu ce facem ?

  • Prea tirziu. Trebuia in 1990 sa-l condamne. Acuma il doare-n p..a pe tortionaru de Homosteanu. Justitie a la Romania.

  • Stai, măi Vetropai că ăia de care zici tu nu erau comunistoizi. Erau dizidenți. Acțiunea de a lăsa femei gravide și de a nu recunoaște copii era îndreptată contra regimului comunist. Lucrurile nu sunt chiar așa simple.

  • La puscarie cu ei! Cu toti...adica Molot, Firczak, Prip etc.
    Desi nu au legatura cu articolul, esti de acord sa mearga toti cei enumerati la puscarie si sa plateasca pentru toate nenorocirile facute?
    Esti de acord mai Ovidiu Vetropai alias Stan Tănăsescu alias Moise Nicoara alias....inca cateva zeci de nume?

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago