Fostul primar al Devei, Mircia Muntean, condamnat la 4 ani cu suspendare

Volodia Macovei

Deputatul Mircia Muntean (foto), fost primar al Devei, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), 4 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în dauna statului, în afacerea cu terenul din zona gării, dat celor trei revoluţionari Iosif Man, Carol Panduru şi Aurel Pop. Primul efect al condamnării este acela că Mircia Muntean şi-a pierdut şi statutul de membru al Partidului Democrat Liberal.
Terenul care i-a adus condamnarea
Afacerea cu terenuri ce apare în dosar este cunoscută devenilor. Fostul primar Mircia Muntean a aprobat, iniţial, cererile depuse de Man Iosif, Carol Panduru şi Aurel Pop pentru a fi împroprietăriţi în calitate de revoluţionari, cu terenuri în zona Bejan. În 1999, Muntean a formulat o acţiune în justiţie prin care solicita anularea titlurilor de proprietate. Ţinta era alta şi a devenit vizibilă chiar în timpul procesului, când fostul primar a cedat, spune justiţia ilegal, prin abuz, celor trei, un teren de 5.838 de metri pătraţi, situat în zona gării din Deva, lângă DN7, teren care se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Cum terenul se afla în proprietatea publică a statului, primarul Muntean nu putea emite o dispoziţie pentru înstrăinarea acestuia.
După cum se ştie, sub coordonarea lui Iosif Man, cunoscut ca traficant de maşini de lux, cei trei au valorificat o parte din terenul dat de primar, vânzându-l companiei Shell. Prejudiciul estimat de anchetatori a fost de 360.000 de dolari.
Solicitat să dea o declaraţie despre această condamnare, Mircia Muntean a spus că, dată fiind situaţia şi nivelul la care a ajuns judecata, a fost sfătuit de avocaţii săi, care se află la Bucureşti, să nu facă nici un comentariu personal.
Boldor, doi ani cu executare
În acelaşi dosar, în care fostul primar de Deva a primit 4 ani cu suspendare, au mai fost condamnaţi Iosif Claudiu Man, fiul lui Man Iosif – un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, Ovidiu Horaţiu Boldor, fost şef al RAR Hunedoara – doi ani închisoare cu executare şi Cornel Moraru – doi ani închisoare, în cazul acestuia pedeapsa fiind contopită cu o altă condamnare de trei ani primită în alt dosar.
De asemenea, ÎCCJ îi obligă pe Mircia Muntean şi Iosif Claudiu Man (în calitate de moştenitor al inculpatului Iosif Man – decedat) la plata sumei de 333.743 USD sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR, calculată de la data de 25 martie 1999 până la data plăţii integrale. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Bani pentru maşini furate
Pentru că instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Autoritatea Naţională a Vămilor, Ovidiu Boldor, Cornel Moraru şi Iosif Claudiu Man (acesta din urmă atât în nume propriu, cât şi în calitate de moştenitor al tatălui său), au de plătit sume importante pentru mai multe maşini: 16.488 lei pentru un autoturism Audi A6, 5.608 lei pentru un autoturism
Skoda Fabia, 7.989 lei pentru un autoturism Audi 80, 6.662 lei pentru un autoturism VW Passat, 7.067 lei pentru un autoturism Opel Astra, 7.105,9 lei pentru un autoturism Iveco Daily, 6.218 lei pentru un autoturism VW Passat şi 7.937 lei pentru un autoturism Audi A6. La toate aceste sume, se adaugă dobânzi şi penalităţi.
Rămas fără partid
Pentru că a primit această condamnare, Mircia Muntean şi-a pierdut şi calitatea de membru al PDL. Preşedintele organizaţiei judeţene Hunedoara a PDL, Dorin Gligor, ne-a declarat că, având în vedere condamnarea colegului lor Mircia Muntean, în mod automat acesta şi-a pierdut statutul de membru al partidului, în conformitate cu statutul formaţiunii.
Nu ştim încă ce se va întâmpla cu calitatea de parlamentar a lui Mircia Muntean, cel mai probabil fiind ca aceasta să fie discutată în legislativ abia după o posibilă condamnare definitivă.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Daca un Primar a facut o infractiune si a fost condamnat la inchisoare cu suspendare ,pentru ca , in perioada cand era primar a facut o ilegalitate ,este un mare infractor ,un interlopi cu legitimatie de la stat ,de aceea eu consider ca ,salariul care la primit de la stat in perioada cat era Primar si de Deputat ,trebuie recuperat urgent de la el ,statul nu mai trebuie s-a plateasca infractori periculosi pentru societate .

    Justitiarul de Hunedoara

  • trebuia sa i dea cu executare, sa vedem cum va recupera statul prefudiciul creat de la infractorii astia

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

15 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

20 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

20 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

20 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

20 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

20 de ore ago