Fotbal, Liga a III-a. Analiza sezonului de toamnă cu Ştefan Nanu, antrenorul echipei Cetate Deva
Nicolae Gavrea
Echipa de fotbal LPS Cetate, pregătită acum de tehnicianul Ştefan Nanu (foto), a avut un sezon de toamnă 2019 dificil, cu multe probleme. Echipa a retrogradat în vara anului trecut din Liga a treia, însă a fost reprimită aici, după o perioadă lungă de incertitudine, pentru completarea locurilor vacante din seria a IV-a, cu doar câteva zile înainte de începerea campionatului.
Reputatul tehnician Ştefan Nanu a acceptat oferta de a antrena pe Cetate şi a reuşit să organizeze un lot de jucători cu care a încheiat sezonul de toamnă pe locul 12, cu un total de 17 puncte acumulate, la trei puncte deasupra liniei retrogradării.
Reporter: Ştefan Nanu, sunteţi mulţumit de această primă parte de campionat?
Ştefan Nanu: Am mers pe ideea acestui proiect nou de la Deva, după discuţiile cu domnul primar Florin Oancea, cu managerul public al municipiului Vasilică Potecă (în prezent prefect de Hunedoara) şi acum pot spune că sunt mulţumit. Ţin să le mulţumesc personal celor din conducerea clubului pentru tot ce au făcut şi fac în continuare pentru echipă. Am găsit la început jucătorii pe care nu i-au luat alţii! Am adus jucători prin relaţiile pe care le-am avut, în special de la Craiova, am adus şi de prin Liga a patra. Am alcătuit astfel un grup de 20 de jucători pentru debutul în sezonul competiţional.
Reporter: Aţi avut un debut interesant la începutul de campionat…
Ştefan Nanu: Am început cu o victorie nesperată de nimeni la Dumbrăviţa, echipă care încheiase campionatul trecut pe locul al treilea, am mai avut şi un egal în deplasare la Dăeşti în etapa a treia. Din păcate, au fost şi cele două jocuri acasă în care am primit şapte goluri (n.r.: 0 – 4 cu Ghiroda şi 1 – 3 cu Sebiş), în urma cărora am decis să încheiem colaborarea cu Dina şi Cârstea. Nu m-au satisfăcut evoluţiile lor, aveam aşteptări mult mai mari de la ei, mai ales că aveau şi cele mai mari contracte. Cred că am făcut alegerea bună, dovadă că echipa a început să joace altceva. Nu am mai pierdut nici un joc la mai mult de un gol diferenţă, iar în cele 11 etape rămase am primit doar nouă goluri, exact cât în primele patru meciuri.
Reporter: Cum apreciaţi evoluţia din turul campionatului?
Ştefan Nanu: Obiectivul nostru a fost şi este menţinerea în Liga a treia. Le-am spus băieţilor că şi dacă pierd jocul vreau să văd la ei atitudine, dorinţă şi sacrificiu. Am nevoie de jucători care să dea totul pe teren, nu doar să poarte numărul 10 sau numărul 8 şi să se considere titulari. Începând din etapa a cincea echipa a arătat altfel, cu spirit agresiv, joc sus în terenul advers, pressing, au înţeles ce vreau de la ei. Din acest punct de vedere sunt mulţumit, nu am ce să le reproşez acestor băieţi. Am avut şi ghinion în destule meciuri, s-a văzut că ne-au lipsit experienţa şi maturitatea.
Reporter: Care au fost punctele tari şi punctele slabe ale echipei?
Ştefan Nanu: Am arătat că suntem o echipă competitivă, că avem calitate bună. Am avut tot timpul o posesie foarte bună, am jucat cu mingea pe jos, am trimis destule mingi în gura porţii, unde ne-a lipsit însă omul de gol la finalizare. Am avut ratări incredibile, care ne-au costat puncte preţioase. În aproape toate meciurile am dominat, iar golurile le-am primit fie pe greşeli de poziţionare, fie am fost prinşi descoperiţi pe faza de atac.
Reporter: Aţi operat multe schimbări de jucători în primul 11, de ce?
Ştefan Nanu: Am fost nevoit să le fac, pentru că am avut la dispoziţie un lot restrâns şi pe parcurs au mai apărut suspendări şi accidentări. Pe Bogdanovici, din mijlocaş central l-am trecut stoper şi s-a comportat exemplar. Pe Jude, din fundaş dreapta l-am reprofilat fundaş central, post pe care a evoluat foarte bine. Păcat de accidentarea sa la meciul de la Cermei, unde a marcat două goluri! Când Radak a fost suspendat, Bogdanovici şi Jude au jucat în centrul apărării şi au făcut-o bine în această formulă inedită. Au mai fost şi alte cazuri, când Subţirică a jucat fundaş dreapta, Iana sau Curescu pe post de vârf de atac, Cocan în centrul liniei de mijloc, deşi el e jucător de bandă. A trebuit să găsesc aceste soluţii din cauza absenţelor de la un meci sau altul.
Reporter: Multe puncte aduse din deplasare şi puţine obţinute acasă, de ce?
Ştefan Nanu: Pentru noi, chiar terenul propriu a constituit un handicap. Calitatea gazonului a fost foarte slabă şi ne-a împiedicat să punem mingea jos pe faza de construcţie. În schimb, în deplasare, unde în general am jucat pe terenuri bune, echipa a putut să se exprime. Vestea bună este că au început lucrările la refacerea terenului principal de pe „Cetate”, sperăm ca pe 15 mai să îi putem face inaugurarea. Au venit scaunele noi care se vor monta la tribună şi avem promisiunea că pe 30 iunie va fi gata şi terenul doi de antrenament, cu gazon artificial.
Reporter: La ora bilanţului, ce e bine şi nu din ce aţi realizat?
Ştefan Nanu: Sigur, se putea şi mai bine. Aşa cum am menţionat, am pierdut multe puncte pe greşeli, pe lipsa de experienţă şi pe ratările proprii. Pot spune însă că sunt mulţumit de aceste puncte, în condiţiile în care am preluat un lot fără pregătire, fără strategie, adunat din mers. E adevărat, suntem pe minus patru la adevăr, dar dacă vă uitaţi pe clasament între locul 12 şi locul 6 sunt doar cinci puncte. Am încredere că putem termina campionatul între primele opt locuri, mai ales cu transferurile pe care le vom face în această perioadă de iarnă.
Reporter: Ce modificări mai aveţi în lotul iniţial de jucători?
Ştefan Nanu: În afară de Dina şi Cârstea, am mai reziliat şi contractele cu Apostol, Paşcu şi Ţerna. A mai fost şi episodul cu Voineag. Pe el l-am adus în urma unor promisiuni că îşi va pune la punct viaţa extrasportivă, dar nu s-a ţinut de promisiune, aşa că i-am transmis să nici nu mai vină, practic s-a exclus singur din lot.
Vor veni alt gen de jucători, cu experienţă inclusiv la Liga a doua şi, în funcţie de ce jucători aducem, vor mai pleca şi alţii din lotul actual. Nu pot să vă dau nume până nu semnăm, dar suntem în discuţii avansate cu şase – şapte fotbalişti. Vă pot spune că majoritatea celor de acum vor rămâne. Singurul căruia i-a expirat împrumutul pe şase luni este Bîrzan. Fac tot ce pot ca să îl menţin, o să mai am discuţii cu cei de la Craiova să îi prelungim împrumutul pe alte şase luni. Este un jucător de 19 ani de calitate, peste media de la Liga a treia.
Reporter: Care este programul echipei, când reluaţi pregătirea?
Ştefan Nanu: Pe 15 ianuarie este programată reunirea lotului, iar până pe 24 ne pregătim la Deva, antrenamentele de adaptare la efort. Încercăm să găsim o locaţie montană pentru cantonamentul de iarnă, de minimum nouă zile. Primul amical l-am dori după 10 zile, urmând să susţinem cinci sau şase jocuri până la începerea campionatului, pe 7 martie. Meciurile de pe teren propriu din retur le vom disputa fie la Simeria, fie la Certej, unde am auzit că este un teren foarte bun. O veste nouă este că ne vor organiza ca un club profesionist. A ieşit CIS-ul pentru „CSM Cetate”, din sezonul viitor vom putea vorbi altfel despre obiective, buget şi lotul de jucători.
Reporter: Ce părere aveţi despre seria noastră, a patra?
Ştefan Nanu: Este peste nivelul de anul trecut, o serie grea cu echipe bune, echipe care joacă. În afară de Craiova, scăpată clar în câştigătoare, şi de Cărbuneşti şi Timişoara, care sunt acolo jos, în rest seria e echilibrată. Au mai apărut şi situaţii de genul meciurilor câştigate „la masa verde”, Poli cu Sebiş şi Cermei cu Crişul. Sunt şi probleme financiare, am înţeles că la Horezu consilierii locali nu au aprobat bugetul echipei de fotbal, iar la Timişoara nu cred că ACS va mai prinde finalul sezonului competiţional.