Echipa de fotbal CSM Deva a încheiat sezonul competițional actual și a intrat în vacanța de iarnă pe prima poziție în clasamentul seriei a VII-a din campionatul Ligii a III-a. Formația condusă de tehnicianul Ștefan Nanu (foto) a avut un parcurs excelent, cu 12 victorii din cele 15 partide disputate, fără înfrângere și cu un golaveraj de invidiat.
Pe Ștefan Nanu l-am gășit la Deva, pregătind ultimul antrenament al formației, înainte de vacanța de sărbători, dar cu gândul la perioada din finalul sezonului. De aici și discuția pe care am purtat-o despre ce a fost și ce va fi pentru CSM Deva.
Reporter: Deci, CSM Deva, primul loc în serie, neînvinsă, cu 54-7, adică plus 47 de goluri la golaveraj. Cum ați reușit aceste performanțe?
Ștefan Nanu: Este al patrulea an de când sunt la Deva. Dacă în primul an am format o echipă, în acel campionat anulat în pandemie, în al doilea an, o altă echipă, cu care am terminat pe locul 5, anul trecut am păstrat doar trei-patru jucători din acel lot și am alcătuit un nou grup. În această formulă am terminat pe locul 2 anul trecut și am mers la barajul de promovare. Am găsit calitatea pe care mi-o doream, în primul rând calitatea umană, în al doilea rând acești jucători au răspuns la ceea ce le-am cerut. În vară, am păstrat toți titularii din sezonul trecut, acel prim 11, la care am adăugat niște transferuri inspirate și evoluția jucătorilor mei din teren se vede în rezultatele obținute până acum.
Trebuie să spun că trei dintre cei transferați la echipă în vară s-au impus ca titulari, Vișan, Iana și Popescu, iar ceilalți – Creciunesc, Bedea, Pencea, Pătulea – au intrat când a fost nevoie de ei. Eu mi-am dorit mereu să existe concurență pe posturi și am obținut asta. Un caz aparte între noii veniți este Alexandru Popescu: a debutat la Craiova, a trecut apoi pe la Mioveni, Clinceni, Călărași, l-am adus de la Colonești, unde era trecut pe linie moartă. Intrat cu cariera pe pantă descendentă, l-am revitalizat, reinventat, acum a ajuns să marcheze 17 goluri în 14 etape de campionat.
Reporter: Sunteți mulțumit de ceea ce ați realizat cu echipa în acest sezon?
Ștefan Nanu: La început de sezon ne-am propus un parcurs la fel de bun ca și cel de anul trecut, dar să fim neînvinși după 15 etape, nu mă așteptam. După ce Reșița a trecut în altă serie și Pandurii s-a desființat, CSM Jiul Petroșani avea cel mai bun lot de jucători din seria noastră și era favorită. Nu știu ce s-a întâmplat acolo, e treaba lor. Important este că noi suntem pe primul loc, după o luptă cu ACSO Filiași, o echipă omogenă, care a jucat un sfert de finală în Cupă cu Craiova. Am cedat primul loc în favoarea lor după ce am avut două egaluri consecutive, la Petroșani și la Lupac, dar am făcut din nou rocada la meciul direct, unde a existat o motivația morală extraordinară a locului 1. Au fost multe jocuri bune în acest campionat, dar de referință rămâne pentru mine, pentru echipa noastră este acel 5 – 0 de la Filiași, după un meci dominat de la un cap la altul de către noi. Ca să răspund la întrebarea dvs., sunt mulțumit. Avem cel mai bun atac din Liga a III-a, cu 54 de goluri marcate, a doua cea mai bună apărare, doar șapte goluri primite, avem al doilea cel mai bun punctaj după Corvinul Hunedoara. Șase din cele șapte goluri le-am primit de la echipele din județ, patru de la Brad și două de la Hațeg – ultimul a fost cel cu Șimian. Nu vreau să fiu înțeles greșit, dar multe dintre goluri le-am primit din cauza calității proaste a terenului. Vorba mea este că cel mai bun atac e apărarea, dacă nu iei gol nu ai cum să pierzi și pornind de aici poți să construiești și să câștigi meciuri. În ceea ce privește terenul propriu va conta foarte mult, mă bucur că la Deva avem acum o infrastructură de top. Ați văzut că înainte de meciul din ultima etapă cu Pandurii a plouat toată săptămâna, iar terenul a fost impecabil, nu s-a rupt, nu a existat măcar o baltă.
Reporter: Să ne întoarcem la lotul de jucători. Pe cine evidențiați în acest parcurs al formației pe care o pregătiți?
Ștefan Nanu: Evidențiez în mod special echipa. Nu mi se pare corect să menționez pe cineva anume; chiar dacă un atacant are o execuție care decide un meci, munca a fost colectivă, până să ajungă la el mingea a trecut pe la mijlocași, pe la fundași. Chiar țin să le mulțumesc tuturor acestor copii minunați, care au dovedit caracter și profesionalism și au realizat obiectivul propus, ocuparea primului loc.
Reporter: Am observat că ați început etapa de pregătire pentru ultima parte a campionatului și primul transfer a fost daja făcut. Ce alte transferuri pregătiți, ce posturi mai trebuie acoperite?
Stefan Nanu: A venit în lotul nostru Dănăilă, golgeterul Jiului, a plecat deocamdată doar Lemac, am transferat post pe post. Nu mai putem conta în acest campionat pe Plută, accidentat la ligamentele încrucișate, așa că suntem în discuții cu doi fundași centrali. Mai doresc ca jucătorii tineri care au prins mai puține minute la echipa mare să fie împrumutați la echipe de liga a treia unde să joace, avem tot interesul ca ei să crească valoric. Dintr-un lot de 23-24 de jucători sunt mulțumiți primii 11 și alți 3-4 care intră pe parcurs, e greu să îi mulțumești pe toți. Până la urmă ceea ce contează sunt rezultatele și punctele. Dar vom mai aduce la echipă și alți jucători ca să întărim toate compartimentele.
Reporter: Să credem că s-a schimbat obiectivul inițial al echipei și acum cu aceste rezultate țintiți o promovare în Liga secundă?
Ștefan Nanu: Acum facem pregătirile necesare pentru partea a doua a campionatului iar obiectivul nostru este să evoluăm cât mai bine în play-off. Pentru o promovarea și o evoluție în Liga secundă sunt însă multe aspecte de luat în calcul, începând cu cheltuielile pentru un meci la liga a doua, 18.000 de lei, asta însemnând peste 70.000 de lei pe lună. Ar fi nevoie de un buget undeva la un milion și jumătate de euro pe an, bani care reprezintă bugetul pe trei-patru ani în liga a treia. Depinde de oamenii care decid, ce își doresc cu adevărat. Până acum au fost alături de echipă, ne-au susținut permanent și țin să le mulțumesc pe această cale celor din conducere, primarului Florin Oancea, Primăriei Deva, celor din Consiliul local, președintelui clubului, Nelu Ardelean, pentru toate condițiile excelente oferite fotbalului devean.
Reporter: Vă rog să faceți câteva precizări despre perioada de după vacanța de iarnă a echipei.
Ștefan Nanu: Ne revedem pe 16 februarie, pregătirea pe care o faci în intersezon este baza rezultatelor iar eu încep întotdeauna cu 10 zile de adaptare la efort, urmează opt zile de pregătire specifică, fizică plus forță. În 28 februarie jucăm cu o echipă din Serbia, OFK Vrsac. Din 30 februarie mergem pentru opt zile la Herculane, unde am fost și în trecut și avem cele mai bune condiții de pregătire. Avem întreg programul amicalelor conturat, vom întâlni echipe din Arad, Alba, Bihor și Timiș. În toată această perioadă vreau să acumuleze, este timp suficient și pentru minge, cinci săptămâni în care avem jocurile amicale și intrăm în ciclul săptămânal de pregătire. Mai sunt trei etape din sezonul regulat în care ne dorim să rămânem neînvinși, iar în play-off avem ca obiectiv clasarea între primele două locuri, să adunăm destule puncte ca să jucăm din nou în barajul pentru promovare. O să vedem ce echipe vom întâlni acolo din seria a opta, am înțeles că Reșița se va întări în iarnă pentru că vrea promovarea.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…