FRF a modificat regula 5+6! Cluburile care nu o vor respecta vor fi amendate cu 150.000 de euro
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu (foto), a anunţat, joi, că regula 5+6, prin care cluburile din prima ligă sunt obligate să folosească minimum 5 jucători români formaţi la nivel naţional pe toată durata unui meci, a fost modificată de Comitetul Executiv al FRF, astfel încât din următorul sezon al Superligii grupările care nu o vor respecta vor fi sancţionate cu 150.000 de euro, anunță Europsort.
Eligibili
„Cea mai mare greşeală pe care am face-o acum ar fi să oprim tot procesul de dezvoltare şi să nu ne mai uităm deloc la generaţiile următoare. Obiectivele pe care le-am urmărit atunci când am implementat regula 5+6 au fost în primul rând creşterea numărului de jucători formaţi la nivel naţional şi eligibili pentru naţionalele României şi totodată creşterea bazei de selecţie printr-o conectare la diaspora. Astfel încât jucătorii români formaţi în afara ţării să fie eligibili şi să se încadreze în această regulă, în aşa fel încât putem să contribuim la repatrierea jucătorilor tineri români plecaţi în afara ţării. De aceea din sezonul 2025-2026 regula 5+6 va fi mai flexibilă şi mai uşor de respectat de către un număr mai mare de cluburi. Pentru că în momentul de faţă doar 5 cluburi din Liga I respectă această regulă. Astfel, din sezonul următor, cluburile din Liga I vor trebui să folosească cel puţin 5 jucători formaţi la nivel naţional sau la nivel de club eligibili pentru naţionalele României. Jucătorii români formaţi în străinătate, aşa cum spuneam, sunt asimilaţi acestor jucători. Aşadar, cei 5 jucători români trebuie să fie pe toată durata jocului în minimum 75% dintre meciuri. Cluburile care nu vor respecta această regulă vor avea de plătit o sancţiune de 150.000 de euro”, a declarat Burleanu.
Cluburile care vor respecta regula 5+6 vor primi bani de la cele care o vor încălca
El a explicat că banii vor fi împărţiţi în mod egal de primele cele mai bine clasate cinci echipe care respectă regula.
„Aceste sume se vor constitui într-un fond dedicat exclusiv cluburilor care respectă această regulă. Banii vor fi redistribuiţi în plăţi egale la finalul sezonului către cele mai bune 5 cluburi care au respectat această regulă. În plus, utilizarea jucătorului U21 va conta suplimentar. Astfel, un jucător U21, altul decât cel obligatoriu, va ţine locul a 2 jucători formaţi la nivel naţional. De exemplu, utilizarea a 3 jucători U21 pe toată durata jocului e similară cu utilizarea a 5 jucători formaţi la nivel naţional. Sau utilizarea a doar 2 jucători de U21 pe toată durata jocului solicită doar alţi 2 jucători formaţi la nivel naţional pentru respectarea regulii. Aceasta a fost decizia Comitetului Executiv de azi în ceea ce priveşte implementarea regulii 5+6. Urmează şi o consultare cu toate cluburile, pentru că, după cum se ştie, în anul doi de implementare, deci din următorul sezon, ar fi trebuit să se joace cu 6 jucători formaţi la nivel naţional”, a adăugat preşedintele.
Site-ul FRF, precizează operarea modificării în ROAF după cum urmează: „Începând cu sezonul 2025/2026, pe durata unui joc este necesar să participe în teren minim cinci jucători formaţi la nivel naţional, eligibili pentru echipele naţionale ale României. Această regulă se aplică pentru minimum 75% din meciurile aferente unui sezon competiţional al Ligii 1 şi Cupei României (procentajul fiind calculat separat pentru fiecare competiţie în parte). Prin excepţie, utilizarea de jucători U21 va conta suplimentar, astfel încât dacă se utilizează jucători U21 regula se va considera îndeplinită pentru jocul respectiv dacă sunt utilizaţi 3 jucători U21 în teren pe durata întregului meci. Pentru evitarea oricărui dubiu, procentul de 75% va fi calculat prin rotunjire similar cu modalitatea de stabilire a punctajului ulterior finalului sezonului regular. De asemenea, jocurile de baraj nu intră în calculul procentajului respectiv. Sancţiunea aplicabilă pentru nerespectarea regulii mai sus menţionate va fi penalitate financiară în cuantum de 150.000 de euro. Sumele astfel obţinute vor fi împărţite în mod egal primelor 5 cluburi, în ordinea clasamentului final al sezonului competiţional respectiv, care au respectat regula”. (A.N.)