Ieri, angajaţii din administraţia publică locală afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) s-au aflat în grevă generală de o zi. În judeţul Hunedoara, 226 de persoane, de la 11 primării, au protestat. Salariaţii de la primăriile municipiului Orăştie, oraşului Geoagiu şi ale comunelor Baia de Criş, Balşa, Densuş, Dobra, Ghelari, Gurasada, Orăştioara de Sus, Ribiţa şi Vaţa de Jos au fost prezenţi la serviciu, însă şi-au întrerupt activitatea pe perioada întregului program de lucru.
Nemulţumiţi de diferenţele de salariu
La Primăria municipiului Orăştie, din totalul de 160 de membri de sindicat, 99 dintre aceştia au ales să protesteze pentru a-şi susţine drepturile. Astfel, în mai multe servicii din cadrul primăriei nu s-a lucrat, mai exact la taxe şi impozite, registrul agricol şi contabilitate, unde tot personalul a fost în grevă. Celelalte servicii au funcţionat parţial, deoarece au existat angajaţi care, din diferite motive, nu au dorit să ia parte la proteste.
Una dintre nemulţumirile celor care lucrează la Primăria Orăştie este faptul că, deşi îndeplinesc aceleaşi condiţii, au aceeaşi funcţie, vechime şi grad cu alţi colegi de-ai lor din instituţii similare, salariul nu este acelaşi. Aceştia nu îşi explică de ce apar aceste diferenţe salariale între doi angajaţi de acelaşi rang.
„Din cauza acestei situaţii de grevă este îngreunată activitatea din primărie, mai ales că în unele direcţii tot personalul se află în grevă. Înţeleg însă revendicările salariaţilor, sunt de acord că salariile în administraţia publică locală sunt foarte mici şi responsabilităţile sunt mari. De asemenea, ar trebui rezolvate şi inechităţile salariale ale angajaţilor care ocupă aceleaşi posturi“, a declarat Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie.
Lefuri foarte mici în administraţia publică locală
Sindicaliştii de la Orăştie sunt de părere că salariile din instituţie sunt extrem de mici, având în vedere volumul enorm de muncă la care trebuie să facă faţă zilnic. „În primul rând suntem nemulţumiţi că salariile sunt foarte mici. Majoritatea salariilor de aici sunt minime. De exemplu, un referent de la taxe şi impozite cu 37 de ani vechime are un salariu net de aproximativ 1.000 de lei, iar o casieră, după mai bine de 30 de ani de serviciu, are salariul minim pe economie majorat acum“, spune Gheorghe Pădurean, reprezententul sindicaliştilor de la Primăria municipiului Orăştie.
Pe lângă majorarea cu 25 la sută a salariilor, angajaţii primăriilor mai solicită acordarea voucherelor de vacanţă şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…