Furtuna a făcut ravagii în judeţ
Natalia Bumbac
Maximilian Gânju
Fenomenele meteo extreme din noaptea de luni spre marţi au creat mai multe pagube în judeţ.
Drumuri rupte, gospodării inundate la Uricani
Drumuri rupte, gospodării inundate şi familii izolate, acesta este bilanţul furtunii care s-a abătut peste vestul Văii Jiului în noaptea de luni spre marţi.
Cea mai afectată zonă de vântul puternic şi viituri este cuprinsă între Valea de Brazi şi Câmpu lui Neag, iar autorităţile locale au făcut o evaluare primară a pagubelor şi intervin cu forţe proprii pentru a repara ce s-a stricat în timpul furtunii. Mai multe familii au rămas parţial izolate din cauză că viiturile au rupt drumul de acces în cătunul Valea Paroşenilor. Potrivit primarului localităţii Uricani, Dănuţ Buhăescu, s-a întocmit un raport cu privire la pagubele produse de furtună, care fost transmis şi Prefecturii Hunedoara.
”Avem drumuri afectate, zona Valea Paroşenilor este cea mai distrusă, acolo avem aproape un kilometru şi jumătate de drum distrus aproape în întregime. Nici nu îndrăznesc să trec, nici n-am putut să ajungem până la capăt, aşa de rupt e drumul. Pe porţiunea unde s-a asfaltat, m-a uimit cât de bine a rezistat asfaltul chiar dacă viitura a venit pe drum. Este o porţiune mică asfaltată care văd că a rezistat foarte bine. Au mai fost şi alte drumuri afectate, maluri, o casă inundată. Şi pe DN 66A au venit aluviuni, dar cei de la drumuri sunt pe teren şi lucrează. Chiar şi pe şeful de la Districtul Drumurile Naţionale din Livezeni l-am văzut dând la lopată şi chiar m-a impresionat. Mi-a spus că nu are ce face, că are oameni puţini, că mulţi sunt în concediu. Pe Râul Vâncu sunt pagube, în oraş au fost copaci rupţi, a fost rău. Tot ce putem face cu oamenii noştri facem şi ce nu putem, o să cerem sprijin”, a declarat primarul localităţii Uricani. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Uricani era în alertă şi ieri, dat fiind faptul că avertizarea meteo de vreme extrem de rea ia sfârşit abia astăzi.
Copaci doborâţi şi acoperişuri smulse la Deva
Şi la Deva, zeci de copaci au fost doborâţi de furtună şi acoperişurile de la două clădiri au fost smulse. Faţada din fier şi sticlă a sediului sucursalei BCR din centrul municipiului a fost spartă, iar o parte din instalaţia electrică a telecabinei de la Cetatea Devei a ars.
Marţi dimineaţă, angajaţii de la Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire (SPIGM) Deva au trecut la curăţarea oraşului. „Au fost doborâţi în jur de 25 de copaci, unii mai tineri, alţii mai bătrâni, din mai multe specii, pini, brazi, tuia etc… Cea mai afectată zonă a fost Parcul de la Opera”, a afirmat Tiberiu Coroiu, directorul SPIGM Deva. La înlăturarea copacilor căzuţi au participat şi pompierii. Din datele oferite de căpitanul Bogdan Dănăiaţă, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, două autoturisme au fost distruse de un copac căzut, iar o altă maşină a fost avariată de acoperişul care a zburat de pe un bloc din zona Pieţei Agroalimentare.
Şi cei de la Serviciul Administrare Cetate Deva (SACD) au avut ieri dimineaţă o surpriză neplăcută. Telecabina care facilitează accesul către monumentul istoric nu a mai pornit. „Din cauza descărcărilor electrice, a ars tabloul de comunicare între cabină şi staţia de plecare. Problema a fost rezolvată de către un angajat. Dacă nu reuşea, am fi fost nevoiţi să apelăm la producătorul telecabinei din Austria”, a declarat Alin Suciu, directorul SACD.