Gata cu „atenţiile” la medici, în spitalele publice
Conform Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 19 din 4 iunie 2015, care a apărut în Monitorul Oficial din 5 august, medicii angajaţi în spitalele din sistemul public de sănătate din România nu au voie să primească de la pacienţi, atenţii sub formă de plăţi suplimentare sau donaţii, acestea fiind considerate în afara legii.
Decizia a venit în urma unui proces penal de luare de mită, de la Curtea de Apel Mureş, în cadrul căruia avocaţii unui medic inculpat au susţinut că acesta nu e funcţionar public, conform noilor prevederi ale legii sănătăţii. Nouă judecători de la Curtea Supremă au decis însă invers, că doctorii sunt funcţionari publici, iar orice ban primit fără chitanţă, înseamnă mită şi se pedepseşte penal.
„Este lege, deci nu e tocmeală. O să încerc ca în primul rând să aduc la cunoştinţa medicilor această hotărâre luată relativ de curând. De asemenea, vom încerca pe toate căile pe care le avem la îndemână să informăm inclusiv pacienţii de existenţa acestei decizii. Ei trebuie să ştie că infracţiunea de luare de mită se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare, dar şi cea de dare de mită”, arată Călin Laza (foto), managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.