Magdalena Șerban
După ce nu mai puțin de opt proiecte investiționale au fost declarate câștigătoare, urmând semnarea contractelor de finanțare, conducerea orașului Geoagiu e pe cai mari în 2023. E drept, trebuie să se gospodărească cu motoarele turate la maximum dar,cum se spune, orice lucru bun nu rămâne nepedepsit. Contează însă ce rămâne în urmă și faptul că urbea se dezvoltă, treptat.
Grilă de impozitare la jumătate din standard și bonificație de 10 la sută
„Pentru 2023 avem alocări bugetare puțin mai mari, comparativ cu 2022, însă va fi un an în care în mod prioritar trebuie asigurate cofinanțările la proiectele investiționale câștigate pe diverse axe de finanțare, trebuie susținute cheltuielile catalogate neeligibile și, bineînțeles, nu vrem să batem pasul pe loc, ci să mergem înainte, scriind noi documentații pentru alte obiective pe care avem șansa să le realizăm din bani externi. Efortul nostru financiar se ridică la 9 milioane de lei pentru acoperirea acestor cote. De fiecare dată când am ocazia, repet rugămintea ca oamenii să înțeleagă cum e cu acest gen de investiții. Etapele de la scrierea unui proiect și până la primirea eligibilității lui, a fondurilor propriu-zise și în final la punerea lui în practică, deci în teren (după procedura de licitație, termene obligatoriu de respectat, etc) toate implică timp, adică uneori chiar ani. Dar să nu-l mâniem pe Dumnezeu și să fim obiectivi. Investițiile accesate cu reușită nu am fi reușit noi să le concretizăm din visteria proprie numai în condițiile în care un deceniu-două efectiv nu mai făceam nimic altceva”, a punctat primarul din Geoagiu, Vasile Cărăguț. Edilul șef a mai înștiințat populația că până la 31 martie se oferă acea bonificație de 10 procente pentru cei care achită integral impozitul pe anul în curs. Metodele de plată sunt ofertante, fiecare după cum preferă. Fie în numerar, la sediul primăriei, fie cu card bancar, virament bancar prin Trezorerie sau chiar online, prin platforma națională www.ghiseul.ro. „Foarte important e să se cunoască faptul că cei din aria noastră administrativ-teritorială (la fel ca și și celelalte zone declarate prin lege) au parte de aplicarea unei grile de impozitare redusă la jumătate, din start, intrând sub incidența legii Munților Apuseni”, a informat edilul local.
Vin încă 8 investiții
Pe de altă parte, portofoliul investițional este deja asigurat pentru 2023, fiind declarate finanțabile 8 proiecte depuse fie prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fie pe ((Anghel Saligny)), Grupul de Acțiune Locală pentru Pescuit (FLAG) POPAM ori Fonduri de Mediu. Se așteaptă doar semnarea contractelor. „Este vorba de construcția unei creșe în Geoagiu (valoare maximă eligibilă aprobată – 9.988.916 de lei), apoi altul ține de reabilitare și modernizare drumuri din interiorul satului Gelmar (valoare totală proiect 3.446.227 de lei), de
extinderea rețelei de canalizare pe strada Feredeului (cătun Poenari) în sumă totală de 1.230.268 de lei, rețea de canalizare în localitatea Homorod (total 6.331.659 de lei), alimentarea cu apă a aceluiași sat (valoric înseamnă 6.999.876 de lei), reabilitare școală primară Geoagiu (în sumă de 4.249.265 de lei), asigurarea de sistem IT’S pentru orașul Geoagiu (3.153.481 de lei) și amenajare zona de agrement al râului Mureș (total 529.352 de lei). Deci vom avea noi provocări administrative și ținte de atins. Cu înțelegere, răbdare și implicare, le vom duce la bun sfârșit”, a concluzionat primarul Vasile Cărăguț.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…