Magdalena Șerban
E o binecuvântare pentru orice comunitate să se bucure de meleaguri pline de semnificații și zestre istorică, dar este foarte greu pentru administrațiile publice respective să obțină sprijin financiar pentru a consolida obiectivele, pe urma trecerii timpului. În paralel, trebuie să se zbată și pentru a implementa strategia de dezvoltare, de la utilități până la clădiri și tot ce înseamnă domeniul public, fiecare având nevoie de modernizare, pentru a ține pasul cu vremurie prezente și viitoare. La Geoagiu, s-a reușit să se câștige finanțări pe multe paliere.
Sistemul local de învățământ, prioritar
„Reabilitarea și modernizarea unității de învățământ Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza – corp școală primară, are ca scop principal obținerea eficienței energetice, în vederea reducerii costurilor de funcționare și întreținere. Se materializează prin Fonduri de Mediu și ne aflăm în stadiul de aprobare a indicatorilor conform proiectului tehnic, apoi trecem la licitația pentru execuție. Bineînțeles, prin îmbunătățirea infrastructurii școlare sporește și gradul de confort pentru copii și cadre didactice. E o finanțare nerambursabilă totală de 3 5.026.641 de lei, din care valoarea neeligibilă este de 1.519.951 de lei, iar cea eligibilă cifrează 3.506.689 de lei din care 90 la sută: 3.156.020 de lei de la AFM și 10 la sută, adică 350.669 de lei, cofinanțarea de la bugetul local. Astfel, în acest demers sunt cuprinse lucrări de reabilitare termică a clădirii, asigurarea sistemului de producere a energiei termice, reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat, instalare/reabilitare/ modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică, instalarea unor sisteme alternative cu eficiență energetică de producere a energiei electrice și/sau termice, sisteme de management energetic integrat, etc. Toate acestea se impun, mai ales în condițiile în care edificiul datează de la sfârșitul anului 1971. S-au schimbat nu doar cerințele în domeniul construcțiilor, ci mai cu seamă nevoile elevilor și ale celor care îi pregătesc. Ne dorim să beneficieze de un climat modern, cu nimic mai prejos decât în alte orașe și municipii. Nu-i poți cere cuiva rezultate bune, performante, dacă nu îl susții. Ori educația trebuie sprijinită, de ea depinzând viitorul comunității. Dacă tot am avut ocazia să accesăm fonduri pentru acest program, nu am stat pe gânduri. Din alocările noastre bugetare nu avem cum să demarăm investiții de anvergură. Iar noi avem în plan cât mai multe. Pe cum apare vreo axă de finanțare la care am putea fi eligibili, ne orientăm să avem succes”, e mesajul transmis de primarul din Geoagiu, Vasile Cărăguț (foto).
Utilitate de mare necesitate
Pe de altă parte, un alt proiect cu impact mare asupra cetățenilor este cel de extindere rețea de canalizare în Geoagiu Băi, din Strada Pinului la Strada Feredeului. Valoarea totală a obiectivului este 1.581.359 de lei, din care, de la bugetul de stat sunt 1.456.290 de lei, iar finanțarea de la bugetul local însumează 125.069 de lei. Filiera prin care a fost accesat este “Anghel Saligny”. Lungimea rețelei (colectare) e de 2.260 metri, iar numărul de beneficiari direcți este de 108. “Un alt aspect este că încercăm să echivalăm condițiile oferite tuturor celor care locuiesc aici, dar unele localități au alte coordonate geografice față de altele, nepermițând orice fel de investiție. Detaliile tehnice întotdeauna sunt corelate cu cerințele axelor de finanțare, prin urmare trebuie să ținem cont de ele. Dar compesăm prin alte reabilitări/modernizări. Lucrările vin la pachet, de cele mai multe ori cu disconfort. De la praf și până la zgomot, totul înseamnă un efort comun pe care trebuie să-l suportăm. Nimic nu e fără sacrificii. Dar la final, rezultatul e cel care contează și faptul că mai urcăm o treaptă spre strategia de dezvoltare locală”, mai arată edilul. Potrivit edilului local, urmează semnarea contractului de finanțare, fiind primită undă verde pentru susținerea investiției.
Istoria a fost darnică, la fel și moștenirea turistică
Concomitent, conservarea obiectivelor definitorii pentru zonă este un alt pas făcut de autoritatea publică, în vederea consolidării poziției turistice pe harta județului și a țării. Astfel, există vești și pe acest subiect. “Castrul roman Germisara sau castrul roman de la Cigmău a fost un castru de unitate auxiliară, fiind în apropierea băilor termale revigorante. Mulți și-ar dori locuri ca ale noastre, tocmai de accea trebuie să avem grijă și de ceea ce am moștenit. Fiind într-un proces de continuă degradare, în mod clar trebuia să intervenim. Nu-l puteam lăsa să piară. Pentru a ne ocupa de acest obiectiv, am obținut 250.000 de lei prin Institutul Național al Patrimoniului, Timbrul Monumentelor Istorice. Urmează semnarea contractului de finanțare”, afirmă Vasile Cărăguț. Amintim că situl arheologic din epoca romană numit şi „Cetatea Uriaşului” se află la Cigmău, la poalele Dealului Urieșilor, foarte aproape de complexul termal roman, Germisara, cunoscut şi sub numele de „Thermae Dodonae”. În castru au fost cantonate unitatea militară Numerus Singulariorum Britannicianorum, precum şi subunităţi ale Legiunii a XIII-a Gemina. El este considerat important pentru că apăra vechiul drum imperial care unea Ulpia Traiana Sarmizegetusa de Micia (Vețel) și Apulum (Alba Iulia), dar şi exploatările de aur din Munții Apuseni (Zlatna şi Roșia Montană). Suprafața castrului este de circa 2.4 ha. Până în anul 1990, pe întreaga suprafață au fost efectuate lucrări agricole ce au dus la distrugerea parțială sau în unele portiuni chiar totală a zidurilor. De asemenea, tot din această zonă, a fost recuperată piatră de către locuitorii așezărilor din apropiere. În anul 2000 au început săpături la situl arheologic situat între localitățile Bobâlna și Geoagiu, pe malul drept al râului Mureș, la punctul Dealul Urieșilor.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…