Magdalena Şerban
Deşi perioadă pandemică, iar cei mai mulţi primari au trecut pe pauză accesarea de proiecte investiţionale, recent, edilul din Geoagiu a depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) două cereri pentru solicitare de finanţare în vederea pregătirii documentaţiilor tehnico-economice aferente unor programe publice strategice de infrastructură.
Modernizarea zonei centrale
„Vizăm o primă investiţie (estimată la 100.000 de euro) legată de revitalizarea zonei centrale a oraşului cuprinsă între blocurile ANL şi parcul central al urbei. Concret, urmărim revitalizarea terenului de aici şi transformarea lui în zonă de agrement şi petrecere a timpului liber, contribuind astfel la îmbunătăţirea infrastructurii verzi, aspectului estetic şi la creşterea suprafeţei de spaţiu verde pe locuitor. În primul rând, e necesară salubrizarea şi modelarea terenului, realizarea de alei pietonale, piste pentru biciclişti, piste pentru role, amenajare accese înierbate ce alternează cu partere cu vegetaţie de talie mică, medie şi zone cu arbori mai înalţi, amenajare locuri de joacă pentru copii, dotări cu mobilier urban şi ecologic, fântână arteziană, racordare la utilităţile publice şi amenajare parcare. Pentru eficientizarea din punct de vedere energetic se vor folosi corpuri de iluminat stradal cu tehnologie LED ce realizează o economie substanţială de energie electrică. Totul e gândit pentru a spori partea de peisagistică, dar mai cu seamă pentru a le oferi cetăţenilor noi oportunităţi de petrecere a timpului liber, în condiţii moderne şi cu un aport semnificativ asupra celor care ne calcă pragul oraşului. Am gândit în perspectivă, pentru că vrem ca obiectivele pe care le materializăm să rămână active pentru generaţiile următoare, adică să fie durabile”, a precizat Vasile Cărăguţ (foto), primarul din Geoagiu.
Dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii
Totodată, un alt program investiţional (estimat la 210.000 de euro) pe care administraţia publică îl are în planul de acţiuni e legat de punerea în valoare a obiectivelor turistice şi de patrimoniu, prin restaurarea Complexului termal roman (Dâmb Roman) din Staţiunea Geoagiu-Băi, amenajarea Cascadei Clocota (zone verzi, construire de foişoare, pod belvedere ce traversează pârâul Clocota şi amenajarea acestuia), restaurarea Castrului Roman din satul aparţinător Cigmău, amenajarea, marcarea şi cartografierea traseului turistic aferent punctelor de interes amintite anterior, dar şi amenajarea unui spaţiu pentru închiriere biciclete şi a unui traseu de biciclete cu pornire din staţiune (Complexul termal roman, Cascada Clocota, drumul roman, apoi Peştera Prăbuşită, Castrul Roman din Cigmău şi retur). Acestora li se adaugă realizarea unor activităţi de promovare a tuturor obiectivelor turistice şi de patrimoniu prin crearea unei pagini web, broşuri, obiecte specifice romane, hărţi de buzunar etc.
„Centrul nostru de Informare Turistică va constitui principala pârghie de punere la dispoziţia celor interesaţi să exploreze împrejurimile diverse materiale promoţionale. Să nu uităm că deţinem o mare bogăţie pe care am moştenit-o de la înaintaşi şi avem obligaţia nu doar istorică, ci şi morală de a o consolida şi o fructifica, pregătind-o pentru urmaşi. Aceasta este Staţiunea Geoagiu-Băi. Cred că este un atu, iar dezvoltarea noastră economică depinde de cum ştim să ne promovăm resursele, să le valorificăm şi să atragem turişti. Bineînţeles, întregul proces necesită timp, implicare şi ambiţie administrativă. Eu zic că nu ne lipsesc. Dar rog ca cetăţenii să fie conştienţi că nu se poate face totul de azi pe mâine. Trebuie să respectăm termene (unele durează chiar ani), norme europene, cerinţe şi să ne adaptăm cadrului legislativ în vigoare. Sperăm ca tot ceea ce ne-am propus în cadrul strategiei de dezvoltare să se întâmple în timp cât mai scurt. Dacă bugetul oraşului ar fi fost unul foarte mare, ne permiteam multe, dar trebuie drămuit în aşa fel încât să putem scrie proiecte, să obţinem avize şi să suportăm cheltuieli considerate neeligibile şi mai cu seamă cofinanţări. În rest, batem fierul cât e cald, în sensul că dorim să profităm din plin de ceea ce fondurile europene ne pun la dispoziţie prin axele de finanţare, în paralel luând în calcul şi axele guvernamentale”, a mai subliniat edilul oraşului Geoagiu.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…