Geoagiu: intabulare gratuită a imobilelor pentru cetăţeni

Magdalena Şerban

,,Din cele circa 700 de extrase de carte funciară afere­nte etapei a doua de cadastrare gratuită, aproximativ 30 la sută au fost predate proprietarilor, iar în etapa a treia sunt circa 900 de extrase aflate la OCPI şi care urmează să ne parvină. Mai vreau să informez cetăţenii că pentru a intra în posesia extraselor de carte funciară, oamenii vor fi chemaţi pe rând la primărie, pentru a se respecta măsurile de prevenţie impuse de cadrul legal pe timpul pandemiei. Nu vrem să le facem un bine pe o parte şi rău pe de alta, chiar dacă întregul proces va dura puţin mai mult ca de obicei. Mai bine să se desfăşoare în siguranţă. Dacă în cazul etapei a doua, valoarea contractului semnat cu OCPI Hunedoara a fost de 55.000 de lei, fiind practicat un tarif de 50 de lei/parcelă, suma alocată pentru etapa cu numărul trei a fost de 130.217,91 de lei, stabilindu-se o valoare tari­fară de 68.07 lei/parcelă. Legat de cea de-a cincea etapă, fază în care ne aflăm acum, contractul însumează 154.224 de lei, iar tariful pe imobil a ajuns la 81 de lei. La ora actuală, localităţile aparţinătoare în care se desfăşoară lucrările sunt Geoagiu, Gelmar, Cigmău şi Aurel Vlaicu. Vorbim de şapte sectoare date în lucru, adică undeva la încă 1.350 de extrase de carte funciară ce se vor elibera la finalizarea procedurii”, a precizat Vasile Cărăguţ (foto), primarul oraşului Geoagiu.
Mai trebuie spus că în extravilan au fost zone coopera­tivizate, iar aşa cum s-a întâmplat cam peste tot, s-au iden­tificat şi unele diferenţe între scriptic şi faptic, însă tocmai acesta e rolul programului, de a le corecta şi a le supra­pune situaţiei reale din teritoriu.
„Este un demers foarte important pentru a se stabili cu exactitate cine, ce şi cât are în posesie, fiecare având dreptul de a-şi intabula, gratuit, proprietatea. Deocamdată nu ne-am confruntat cu probleme în ce priveşte limitele teritoriale şi sperăm să nu dăm peste asemenea incon­ve­niente. Lumea a încercat să-şi aducă la zi din punct de vedere birocratic ceea ce are mai de preţ, rezolvându-şi actele de proprietate, dar bineînţeles că mai sunt şi tere­nuri cu valori mici de vânzare, ce nu justifică cheltuielile destul de consistente pe care le implică intabularea. Aşa că se practică actul de mână pentru înstrăinarea lor. Un alt beneficiu adus de acest program este că plata taxelor şi impozitelor se va face fără loc de interpretare a su­prafeţelor, ci în funcţie de măsurătorile stipulate negru pe alb şi de proprietatea de drept a fiecăruia. Deci, pe real”, a subliniat edilul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construieşte la Hunedoara

O nouă fabrică de componente din plastic pentru industria auto se va construi pe un…

13 ore ago

Bulina albă

Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani Pentru că Universitatea din…

13 ore ago

Bulina neagră

Alexandru C., recidivist din Lupeni Pentru că a comis o tâlhărie la scurt timp după…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Schimbare de șefie în capitala regiunii cu lăm­pașe, unde mai mulți șefi cu epoleți au…

13 ore ago

Proxeneți aruncați după gratii

Cei trei proxeneți, doi bărbați și o femeie, au sechestrat trei tinere și le-au obligat…

13 ore ago

Atenție, ni se pregătește o nouă pandemie. Tot făcută în laboratoare

Sezonul de îmbolnăviri de iarnă din China este mai puţin sever decât anul trecut, potrivit…

13 ore ago