Întrebat de unii cetăţeni de ce durează atât de mult materializarea proiectelor investiţionale câştigate din bani europeni sau guvernamentali, pentru care au fost semnate contractele de finanţare, primarul oraşului Geoagiu, Vasile Cărăguţ (foto), vine cu câteva lămuriri.
Din bani europeni nerambursabili
„Sunt termene legale pe care trebuie să le respectăm, nu ţine de noi sau de voinţa noastră. Toate etapele durează, începând de la cea de scriere, depunere şi evaluare a proiectului şi până la obţinerea eligibilităţii, apoi organizarea licitaţiei, soluţionarea contestaţiilor în caz că intervin şi asemenea situaţii, obţinerea avizelor etc. Astfel, în momentul de faţă avem mai multe programe de modernizare. Urmează demararea licitaţiei pentru lucrările la proiectul finanţat cu fonduri europene ce are ca obiectiv amenajarea unui scuar în zona centrală a Staţiunii Geoagiu-Băi, prevăzut cu locuri de promenadă, zone verzi şi locuri de sport şi joacă, precum şi amenajarea unui spaţiu destinat sportului extrem (skateboard şi extreme bike), la care se adaugă un ansamblu de joacă pentru copiii cu dizabilităţi. În fapt, prin dezvoltarea agrementului şi a posibilităţilor de divertisment, ne dorim mărirea numărului de vizitatori/turişti în staţiune. În ce priveşte investiţia europeană vizând reabilitarea termică a Casei de Cultură «Ioan Budai Deleanu», din oraşul Geoagiu, în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice a obiectivului şi aducerea clădirii la standarde europene, ea se află în proces de implementare. Totodată, a fost dat startul procedurii de achiziţie publică pentru proiectare şi execuţie a proiectului, susţinut tot cu bani europeni, care are ca scop înfiinţarea unui centru de zi şi a unităţii de îngrijire la domiciliu, ce se adresează persoanelor vârstnice din raza noastră administrativ-teritorială. În implementare este şi cel de reabilitare a terenului multifuncţional de sport din Geoagiu-Băi. După cum se ştie, aici erau doar o platformă din ciment şi o împrejmuire. Mergând mai departe, în construcţie sunt locuinţele pentru tineri destinate închirierii, prin ANL Bucureşti, fiind vorba de două blocuri pe Calea Romanilor, în apropierea Colegiului Tehnic Agricol, cu o capacitate de 30 de apartamente (câte 15 într-un imobil), fiecare deţinând câte şapte apartamente cu o cameră, plus câte opt apartamente cu două camere. În etapa de proiectare mai sunt cele 16 locuinţe de serviciu. De asemenea, în prezent se mai implementează proiectul de construire a unui Centru comunitar multifuncţional, pentru asigurarea unor servicii de îngrijire personală şi dotarea acestuia, iar pentru cel ce vizează construirea unei grădiniţe cu program normal (trei săli de grupă), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, urmează să se depună cererea de finanţare“, a precizat Vasile Cărăguţ, primarul oraşului Geoagiu.
Cu bani de la Guvern
Pe de altă parte, cele şapte investiţii accesate şi câştigate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II (PNDL) îşi urmează cursul. Extinderea conductei de alimentare cu apă potabilă pe Strada Pinului din staţiune, pentru alimentarea cu apă a cătunului Poenari, a fost finalizată. În etapa de întocmire a proiectului tehnic sunt alimentarea cu apă şi canalizarea în satul Cigmău, iar lucrările de reabilitare a şcolii primare din satul Homorod – zona Joseni au fost încredinţate către SC Serviciul Public SA. Unitatea de învăţământ a fost construită în 1931 şi este ultima clădire funcţională cu destinaţie de învăţământ din Geoagiu, care are grupul sanitar în curte, fiind inadmisibil pentru nivelul unui oraş care se vrea a fi unul european. Tot în faza de proiect tehnic e şi reabilitarea şi modernizarea de străzi în localitatea Aurel Vlaicu, la fel ca şi construirea podului peste Valea Homorodului, care asigură acces spre şcoală în satul Homorod şi construirea podului peste râul Geoagiu, care asigură acces la cartierul locuit de romi. Aproape de finalizare e construirea podului peste Valea Băcâia, urmând să faciliteze accesul spre Biserica Veche, „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din satul Bozeş.
„Se va pune în valoare una din cele mai frumoase biserici din judeţ, salvată de la degradare prin efortul făcut de săteni în anul 2005, când a fost reabilitată. De acest pod beneficiază şi şapte familii care până acum nu aveau acces auto şi nu puteau să aibă parte de ajutorul celor de la Salvare şi Pompieri“, a mai subliniat primarul din Geoagiu. Legat de amenajarea bazei de agrement constând în bazin de înot acoperit, SPA, wellness, cură şi tratament în staţiune, are loc elaborarea documentaţiei tehnico-economice. Trăgând linie la capitolul financiar pe care îl implică toate aceste demersuri investiţionale, administraţia publică din Geoagiu a absorbit fonduri europene şi guvernamentale în sumă de aproximativ 23 de milioane de lei. Bineînţeles, există şi cheltuieli catalogate neeligibile ori cofinanţări, efortul local ce va trebui susţinut din visteria urbei ajungând la suma de circa trei milioane de lei.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Nu cred ca de timp are nevoie primarul Vasilica, el are nevoie de mai multă minte, adică putin mai mult creier. Nu a știut decât să umple primaria de noi funcționari care nu fac nimic. Atât poate el sa gândească. Cetățenii mai pot aștepta, dar primarul chiar crede că va mai fi ales?