Geoparcul Dinozaurilor, promovat la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin
Geoparcul Internaţional UNESCO Bakony – Balaton din Ungaria a găzduit o nouă întâlnire ce a reunit reprezentanţi din opt ţări, parteneri în proiectul Interreg Danube GeoTour. România este reprezentată în acest proiect de Universitatea din Bucureşti, în calitate de administrator al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, singurul geoparc cu statut UNESCO din ţara noastră.
Timp de patru zile, în perioada 12-15 februarie 2019, participanţii au discutat despre stadiul amenajării unor puncte de interpretare, realizarea de geoproduse şi despre campania comună de promovare a acestora. Una dintre cele mai importante oportunităţi de promovare a geoparcurilor din regiunea Dunării participante în proiectul Danube Geotour va fi Târgul Internaţional de Turism de la Berlin, ce va avea loc în perioada 6-10 martie 2019. Târgul Internaţional de Turism de la Berlin este considerat cel mai mare eveniment de acest tip din lume. În cadrul unui stand comun, integrat în standul de promovare a Reţelei Globale a Geoparcurilor UNESCO, partenerii implicaţi în proiect îşi vor promova oferta de geoproduse pe care le pun la dispoziţia turiştilor. În acest sens, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului va promova reţeaua de Case ale Geoparcului şi dinostopurile reprezentând geoprodusele dezvoltate în cadrul acestui proiect.
Întâlnirea găzduită de Geoparcul Internaţional UNESCO Bakony – Balaton a fost un bun prilej de stabilire a detaliilor privind acest important eveniment internaţional din domeniul turismului. De asemenea, în cadrul unei conferinţe de presă, partenerii în proiect au prezentat principalele rezultate pe care le-au obţinut până în prezent, incluzând o broşură, un film de prezentare şi info standuri inovative de promovare ce urmează să fie disponibile, în perioada următoare, pentru publicul larg din geoparcurile implicate în proiectul Danube GeoTour. Tot în timpul întâlnirii, partenerii maghiari au organizat şi excursii în teren pentru a exemplifica modalităţi de geointerpretare aplicate pe traseul Szent György-hegy, la Observatorul astronomic (Pannon Observatory) din localitatea Bakonybél şi la centrul de vizitare amenajat la peştera Tapolca. O scurtă demonstraţie de muzică şi dansuri populare maghiare a completat experienţa avută de partenerii proiectului Danube GeoTour în perioada petrecută în Geoparcul Internaţional UNESCO Bakony – Balaton. (A.Popa)