Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului a semnat un protocol de colaborare cu un Geoparc UNESCO din Canada
Adriana Clej
La Haţeg a fost semnat primul protocol de colaborare cu un geoparc din Reţeaua Globală UNESCO a geoparcurilor. Semnarea protocolului de colaborare cu Geoparcul Internaţional UNESCO Tumbler Ridge din Canada este o premieră pentru Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, fiind primul document de acest fel semnat cu un geoparc din cadrul Reţelei Globale a Geoparcurilor.
Documentul prevede colaborarea şi schimbul de bune practici între cele două situri UNESCO de pe două continente, prin schimburi de experienţă în diverse domenii precum cercetarea ştiinţifică, educaţia, geoturismul, interpretarea, dezvoltarea de geoproduse şi implicarea comunităţii locale în activităţile geoparcurilor.
Colaborarea dintre cele două geoparcuri UNESCO a început în vara acestui an, mulţumită proiectului „Călătoria lui Andi Andezit prin arii naturale protejate şi geoparcuri internaţionale“, derulat de Asociaţia Drag de Haţeg şi GDŢH. Mascota Andi Andezit a ajuns în Canada şi astfel, povestea geoparcului din România şi a programului de voluntariat de aici au atras atenţia canadienilor. De altfel, Sarah Gamble, directorul Geoparcului Tumbler Ridge, a venit în luna septembrie la Haţeg. Ea a fost impresionată de activităţile desfăşurate aici, pe multe dintre ele considerându-le exemple de bune practici care pot fi aplicate cu succes şi în Canada. Astfel a luat naştere ideea acestui parteneriat care a putut fi semnat în acelaşi timp, în România şi în Canada, graţie unei conexiuni prin Skype.
Oportunităţile deschise de acest parteneriat precum şi cele oferite de dreptul de a utiliza puterea logo-ului UNESCO au fost detaliate de directorul GDŢH, dr. Alexandru Andrăşanu, în prezentarea susţinută în cadrul evenimentului dedicat Zilei Patrimoniului UNESCO, din România, organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara. De altfel, judeţul Hunedoara este singurul din ţară care are pe teritoriul său trei situri reprezentând cele trei programe majore ale UNESCO: Rezervaţia Biosferei Retezat – un dar al naturii, inclusă în Programul Omul şi Biosfera, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei – un dar al strămoşilor, incluse în Programul Patrimoniu Mondial Cultural şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – un rezultat al muncii de conservare durabilă a valorilor locale din ultimii ani, inclus în cel mai recent program UNESCO, Programul pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, este cea mai prestigioasă organizaţie mondială creată cu scopul de a promova colaborarea între naţiuni prin intermediul educaţiei, ştiinţei şi culturii. Organizaţia reuneşte 195 de state şi 10 state asociate de pe întreg globul. România este membru al acestei organizaţii din 1956, fiind reprezentată de Delegaţia Permanentă la UNESCO şi de Comisia Naţională a României pentru UNESCO.