„În proiectul Interreg Danube GeoTour ne concentrăm pe patrimoniul geoparcurilor noastre, cum îl putem pune în valoare şi cum îl putem promova în scopul dezvoltării unui tip de turism sustenabil. Din acest motiv, este foarte important să dezvoltăm anumite tipuri de produse turistice noi, care să pună în legătură şi să unească geoparcurile din regiunea Dunării, să le impunem pe piaţă şi astfel să ne facem cunoscuţi atât în ţările din zona dunăreană, cât şi în alte părţi ale lumii”, apreciază Mojca Gorjup Kavcic, manager de proiect, reprezentanta Geoparcului Internaţional UNESCO Idrija (Slovenia).
De altfel, dezvoltarea de geoproduse a fost şi tema principală a trainingului condus de reprezentanţii Universităţii din Bucureşti, dr. Alexandru Andrăşanu şi dr. Cristian Ciobanu. Fiecare geoparc partener în proiect a identificat şi a propus un tip de geoprodus care a fost analizat de ceilalţi participanţi. Potrivit definiţiei stabilite de participanţi, geoprodusele pot fi orice tip de produse (obiecte, activităţi, acte de creaţie etc.) care să aibă o legătură directă cu patrimoniul geoparcului, să fie produse de un partener al geoparcului şi să încurajeze economia locală.
În sprijinul definirii şi alegerii celor mai potrivite geoproduse au venit exemplele din Geoparcul Internaţional UNESCO Naturtejo (Portugalia), recunoscut la nivel internaţional pentru implicarea sa în această direcţie. „Din experienţa noastră, geoprodusele reprezintă o foarte bună modalitate de a face conexiuni între elementele geologice, patrimoniul cultural local, respectiv turiştii şi vizitatorii geoparcului. Când analizăm diversitatea, trebuie să ştim cum o putem utiliza astfel încât să punem cât mai bine în valoare teritoriul pe care îl promovăm”, este de părere Carlos Neto de Carvalho, reprezentant al Geoparcului Naturtejo, geoparc partener asociat în cadrul proiectului.
De asemenea, participanţii au avut posibilitatea de a afla detalii despre unul dintre cele mai importante branduri turistice ale judeţului Hunedoara – Castelul Corvinilor. Directorul acestuia, dr. Cristian Roman, a explicat care sunt instrumentele prin care obiectivul istoric şi cultural pe care îl conduce a devenit foarte cunoscut nu numai la nivel naţional, ci şi internaţional. Un alt invitat care i-a impresionat pe participanţi prin proiectele sale a fost cunoscutul caricaturist şi om de cultură Ion Barbu. Proiectul său, Planeta Petrila, care încearcă să salveze prin evenimente culturale memoria unei vechi comunităţi miniere din Valea Jiului, a produs o reală emoţie şi s-a bucurat de aprecierea celor prezenţi.
„Proiectul Danube GeoTour arată forţa Reţelei Europene a Geoparcurilor UNESCO care a facilitat aplicarea proiectului şi dezvoltarea lui, iar Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, membru în cadrul Reţelei, beneficiază de această oportunitate de promovare. Organizarea întâlnirii în Ţara Haţegului arată că Geoparcul, administrat de Universitatea din Bucureşti, este pregătit să participe la proiecte internaţionale şi este pregătit să organizeze aici întâlniri internaţionale de o asemenea importanţă. Acest proiect aduce beneficii majore de dezvoltare a unor produse locale în parteneriat cu reprezentanţii comunităţii, cu oamenii care au iniţiativă în dezvoltarea unor geoproduse. Este o oportunitate de a ne promova inclusiv pe o platformă online comună, dezvoltată în tot bazinul Dunării, astfel încât geoprodusele Ţării Haţegului şi elementele turistice din Ţara Haţegului să fie cunoscute la nivel european şi nu numai”, consideră dr. Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, Geoparc Internaţional UNESCO.
Pe parcursul evenimentului desfăşurat în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, participanţii au discutat despre stadiul derulării proiectului, în prezenţa lui Gustav Csomor, supervizor din partea finanţatorului, şi s-au întâlnit cu primarul oraşului Haţeg, Marcel Adrian Goia, respectiv cu viceprimarul Viorel Demian, cu preşedintele Asociaţiei Intercomunale Ţara Haţegului, Călin Pop şi cu preşedintele Asociaţiei Drag de Haţeg, Andrei Dincă. De asemenea, în aplicaţia de teren au descoperit punctele de vizitare ale geoparcului, proiectele educaţionale derulate de Alina Ciobanu şi Silvia Szakacs şi reţetele tradiţionale, la o întâlnire găzduită de Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea.
La buna desfăşurare a acestui eveniment au contribuit Primăria oraşului Haţeg, Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea, Asociaţia Drag de Haţeg, Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara, Hotel Ferdinand, ArtMotel & Bistro, Vila Nicole şi Red Garden.
Proiectul internaţional Interreg Danube Geo Tour a fost iniţiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin Heritage Centre Idrija, şi reuneşte parteneri din 11 ţări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croaţia, Cehia, România, Slovacia, Serbia, Finlanda, Portugalia şi Franţa) reprezentând geoparcuri UNESCO şi geoparcuri aspirante, parcuri naturale şi universităţi din ţările dunărene, dar şi din Reţeaua Europeană a Geoparcurilor. Proiectul Danube Geotour se derulează în intervalul ianuarie 2017 – iunie 2019 şi este sprijinit de Reţeaua Globală a Geoparcurilor.
Proiectul beneficiază de cofinanţare (ERDF, IPA) prin Programul european transnaţional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme).
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…