Categories: Actualitate

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, reprezentat în Croaţia

Geoparcul Internaţional UNESCO Papuk din Croaţia a găzduit o nouă întâlnire a reprezentanţilor celor opt parteneri implicaţi în proiectul Interreg Danube GeoTour. România este reprezentată în acest proiect de Universitatea din Bucureşti, în calitate de administrator al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, singurul geoparc cu statut UNESCO din ţara noastră.

Pe parcursul a două zile, participanţii au analizat progresele făcute în realizarea de geoproduse. Casele geoparcului şi dinostopurile din Ţara Haţegului (România), programele educaţionale desfăşurate de geoparcul Papuk (Croaţia), programe de aventură de tip geobiking şi georafting în geoparcurile din Karawanken (Slovenia & Austria) şi Styrian Eisenwurzen (Austria), dar şi produse alimentare sau suvenire de tip geofood şi geoart&crafts în geoparcurile Bakony-Balaton (Ungaria) şi Idija (Slovenia) sunt geoprodusele dezvoltate în cadrul proiectului pe baza unui concept propus şi definit de Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Geoprodusele pot fi orice produse (obiecte, activităţi, acte de creaţie etc) care să îndeplinească simultan trei condiţii: să aibă o legătură directă cu patrimoniul natural local, având în prim plan elemente geologice (ca materie primă sau sursă de inspiraţie ce reflectă legătura dintre om şi Pământ), să fie produse de un partener al geoparcului şi să încurajeze economia locală bazată pe respectarea prevederilor legale. Un produs local poate fi recunoscut şi etichetat ca geoprodus doar dacă îndeplineşte toate cele trei cerinţe. Pe baza acestui concept, comunităţile locale pot dezvolta ulterior şi alte geoproduse care să contribuie la creşterea gradului de atractivitate al fiecărui geoparc.
În cadrul întâlnirii, participanţii au mai discutat modalităţi de promovare a geoparcurilor participante la proiect prin intermediul unei broşuri şi a unui film de promovare. O platformă online realizată în cadrul proiectului îi va ajuta pe potenţialii vizitatori să descopere informaţii despre principalele geoproduse, puncte de vizitare, geosituri şi trasee de pe teritoriul fiecărui geoparc. De asemenea, partenerii în proiect au discutat şi despre participarea la Târgul Internaţional de la Berlin, din martie 2019, considerată cea mai mare manifestare de acest gen din lume. La evenimentul desfăşurat în Croaţia au participat şi patru reprezentante ale Asociaţiei Femeilor din Sântamaria Orlea. A fost un real schimb de experienţă în cadrul căruia ele au putut lua contact direct cu tipurile de activităţi şi ofertele de servicii turistice locale de pe teritoriul Geoparcului UNESCO Papuk.
Proiectul Interreg Danube GeoTour are ca principal scop, transformat într-o reală provocare, ”Punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil şi inovator în geoparcurile din ţările dunărene”. Proiectul va contribui la consolidarea cooperării dintre regiunile şi geoparcurile din ţările aflate de-a lungul Dunării şi la dezvoltarea unor produse turistice inovatoare ce vor fi valorificate în baza unei strategii comune de promovare. Schimburile de experienţă, testarea geoproduselor, noile abordări în interpretare contribuie la o mai bună implicare a comunităţilor locale în activităţile geoparcurilor şi la valorificarea durabilă a valorilor UNESCO din teritoriile partenere.
Acest proiect internaţional a fost iniţiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin Heritage Centre Idrija şi reuneşte parteneri din 11 ţări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croaţia, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia şi Franţa), reunind geoparcuri, parcuri naturale şi universităţi din ţările dunărene, dar şi din Reţeaua Europeană a Geoparcurilor. De asemenea, Danube Geotour beneficiază de sprijinul Reţelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect. (Adina Popa)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago