Categories: Actualitate

Gestionarea ecologică a deşeurilor, blocată de consilierii din Petrila

Andreea Lazăr

Gestionarea ecologică a deşeurilor, la nivelul judeţului Hunedoara, a fost adusă, din nou, în atenţia autorităţilor locale şi judeţene. Directorul proiectului european „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor” le-a prezentat, vineri, aleşilor locali şi judeţeni, avantajele şi dezavantajele implementării unui astfel de proiect.
 

Finanţare europeană, pe cale să fie pierdută
Problema gestionării ecologice a deşeurilor pare să fie rezolvată. Cel puţin, pe hârtie. În practică, este mai greu însă, din cauza consilierilor locali de la Petrila, care se opun sistematic construirii deponeului ecologic în acea zonă. Proiectul prevede construirea a două deponeuri, unul pe raza comunei Veţel şi celălalt pe cea a oraşului Petrila. Deşi a existat şi varianta unui singur deponeu în judeţ, aceasta a picat din start, pe motivul că preţul salubrităţii pentru populaţie va fi mai mare decât cel impus de Uniunea Europeană. „Construcţia unui singur deponeu ecologic la Veţel va creşte foarte mult preţul salubrităţii pentru locuitorii Văii Jiului. Mai exact, aceştia ar urma să plătească lunar aproximativ 13 lei pe familie pentru gunoi. Or, acest lucru nu respectă condiţia finanţatorului ca preţul pe gospodărie să nu depăşească venitul minim pe economie al judeţului, şi anume şapte lei”, a afirmat directorul proiectului, Alexei Atudorei.

Primarul Petrilei ridică din umeri
Conştient de faptul că finanţarea ar putea fi pierdută din cauza consilierilor locali pe care îi reprezintă, primarul oraşului Petrila nu are soluţii. „Eu nu mai pot face nimic acum. Le-am explicat consilierilor, în mai multe şedinţe, importanţa acestui proiect dar ei au votat împotrivă de două ori. Luni (n. red. astăzi), voi încerca din nou alocarea terenului pentru construirea deponeului, în cadrul şedinţei de Consiliu Local. Voi discuta din nou cu consilierii despre acest subiect”, a afirmat Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila, în cadrul întâlnirii dintre autorităţile locale şi reprezentanţii proiectului.
Primarii mai au aproximativ o lună ca să găsească soluţii pentru implementarea acestui proiect. Atitudinea consilierilor din Petrila a fost criticată şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Ioan Moloţ. „Legislaţia în vigoare ne obligă ca, până în 2014, să închidem toate gropile de gunoi din judeţ. Incineratoarele de deşeuri nu se pot da în funcţiune până în 2016. Or, dacă acest proiect cade, rămân doi ani în care hunedorenii riscă să plătească sume exorbitante pentru gunoi, din cauză că deşeurile vor fi transportate în alte judeţe, acolo unde există deponeuri. Nu ne permitem să ratăm această finanţare, din ambiţia personală a unor consilieri locali”, a afirmat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

17 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A renunțat la postul căl­duț și leafa de mii de lei chiar acum când se…

o zi ago

Ministerul Familiei anunță finalizarea primelor șase centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Natalia Intotero,  a anunțat finalizarea construcției…

o zi ago

Bulina albă

Prof. dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general al județului Hunedoara Pentru că a fost recompensată…

o zi ago

Buline neagră

Iosif N., din Călan Pentru că este acuzat că și-a abuzat sexual propriile fete, una…

o zi ago

Riscă pușcăria după ce a cheltuit banii de pe un card bancar găsit

O tânără din municipiul Petroșani a fost trimisă în judecată pentru in­frac­țiuni de complicitate la…

o zi ago